Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


sähkömiesten ylivalta ??

Keskustelua mistä tahansa. SÄÄNNÖT TÄÄLLÄ!

Valvoja: Moderaattorit


Jäsen
Jäsen
Viestit: 128
Liittynyt: To Elo 25, 2011 17:37
ViestiLähetetty: Su Loka 27, 2013 7:03
lainmukaan vain ammattilainen saa tehdä tiettyjä hommia, mutta niinkauan kun kaupat myyvät (mukaanlukien sähköasentaja-firmat, joissa myös myymälä) sellaisia sähkölaitteita amatööreille, joita he eivät saa itse asentaa, he (jotkut jotka osaavat) asentavat ne itse kyselemättä !

ihan sama aseiden kanssa, jos tykkejä ja panoksia saisi myydä kuin sähkötarvikkeita, 5 vuotias lapsesikin voisi ostaa sellaisen panoksineen ja käyttää sitä!

eli jos OIKEASTI halutaan että ihmiset lopettavat sähköjen oma-asennukset, laitetaan kiinteät sähköt ja -laitteet VAIN ammattilaisten ostettaviksi.

autonkorjauksessa sama asia, kuka vaan voi asentaa autoonsa jarrupalat, ja sitten kun tulee se hirvi tai jalankulkija eteen, ja palat onkin väärin asennettu, kukas sitten on vastuussa ?? mitäs jos oot myyny auton just...

vielä lisäksi; kirpparilla voi myydä vaikkapa ruokaa, joka on itsetehtyä.(ruoka voi olla palanutta tai bakteerien täyttämää) mutta itsetehtyjä sähkölaitteita siellä ei saa myydä! entäs itsetehtyjä autoja ???

-eikö siis voitaisi kehittää palvelu, jossa voit viedä rakentamasi sähkölaitteen pätevöityneelle sähkömiehelle, joka tarkistaa sen pääosiltaan mittarilla, ja avaa senverran ettei se nyt ihan päin peetä ole asennettu. ja leimaa laitteen maksua vastaan. näin sitä voisi sitten myydä eteenpäin tuon sähköasentajan leimaa vastaan...("sähkökatsastus", ennenhän oli sähkötarkastuslaitos... nythän muualta maailmasta tulee täyttä P*sk** jota sitte vedetään markkinoilta kun jonkun talo on palanu tai joku on kuollu laitteeseen)

sama asia jos teet vaikka mökilläsi kiinteitä asennuksia, sähkömies tulee vain tarkistamaan kytkennät mittarein sekä silmämääräisesti ja antaa leiman teoksillesi. :?: :mrgreen: {nyt alkaa hirvee pottuilu asiasta, ettei muut saa tehä sähkötöitä ku ammattilaiset, eikä kukaan ota kantaa itse ideaan}

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Su Loka 27, 2013 9:09
Hmm käsitykseni mukaan suomessa saa tehdä sähkölaitteen omaan käyttöön. Käsittääkseni vielä, että tällaisen yksittäisen laitteen saa myös myydä rajoituksetta. Heikkovirta laitteita saa käsittääkseni myydä CE merkillä ja niitä saa tuottaa ilman asennuspätevyyksiä? Jos olen väärässä, niin korjatkaa. Tuo heikkovirta asia tarkoittaa siis sitä, että jos ostat sarjatuotetun muuntaja, niin sen härpättimen sen perään voi valmistaa pönttöiivarikin kunhan jännite on tarpeeksi alhainen.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Su Loka 27, 2013 9:13
Katsomalla ja mittarilla ei selviä kuin osa totuudesta. Minä en ainakaan halua ottaa vastuuta jonkun muun tekeleistä, haluaisitko itse? Tapaturman tai vaikka tulipalon sattuessa tarkastaja olisi tulessa laitteen tekijän sijasta.
Sähkötyönjohtajana joutuu vähän samaan asemaan, mutta silloin pääsee oikeasti vahtimaan ja uusittaa homman, jos menee metsään.
Avatar
Moderaattori
Moderaattori
Viestit: 597
Liittynyt: Su Tammi 28, 2007 14:31
ViestiLähetetty: Su Loka 27, 2013 12:45
Omistan pakillisen työkaluja joilla voi rikkoa lähes mitä tahansa vaaralliseen kuntoon. :shock:
Ammatillisesti maallikkoa pätevämpi henkilö on aina ylivaltaisempi olipa asia mikä tahansa.
Ylivaltaa on siis sekin että Mummo osasi neuloa sukat, minä hädin tuskin osaan virkata pannulapun.

Sähköalan (kuten minkätahansa alan) ammattitaito on sitä että tuntee omat rajat ja riskit sekä osaa pitää näpit irti ja konsultoida ko erityisosaajia.
En minkäkään mene energialaitoksen suurjännitemuuntajaa roplaamaan vaikka oven avaimet ja suurjännitepuolen tutkintokin löytyy.
"Leimasimen omaava" Sähkötyönjohtajakin joutuu teettämään asennuksille varmennustarkastuksia tietyin edellytyksin. Joten kaikilla meillä täällä on valvova isoveli.

Turvallisuusasioissa suomi nyt on vaan holhousvaltio jossa pyritään ohjaamaan "maallikoita" lainsäädännöillä.
Kaikki tämän tapauksen ohjaava lainsäädäntö löytyy kauppa ja teollisuusministeriön päätöksistä.
Onneksi maalaisjärjen käyttö ei ole vielä erikseen kiellettyä, mutta vastuuasioissa kannattaa mennä ohjeiden mukaan.
Avatar
Moderaattori
Moderaattori
Viestit: 597
Liittynyt: Su Tammi 28, 2007 14:31
ViestiLähetetty: Su Loka 27, 2013 13:23
Raimo kirjoitti:Hmm käsitykseni mukaan suomessa saa tehdä sähkölaitteen omaan käyttöön. Käsittääkseni vielä, että tällaisen yksittäisen laitteen saa myös myydä rajoituksetta. Heikkovirta laitteita saa käsittääkseni myydä CE merkillä ja niitä saa tuottaa ilman asennuspätevyyksiä? Jos olen väärässä, niin korjatkaa. Tuo heikkovirta asia tarkoittaa siis sitä, että jos ostat sarjatuotetun muuntaja, niin sen härpättimen sen perään voi valmistaa pönttöiivarikin kunhan jännite on tarpeeksi alhainen.


KTM:n päätös 516/1996 sähköalan töistä.
Vaatimus sähköalan töissä, joista voi aiheutua vain vähäistä vaaraa
tai häiriöitä 10 §
Riittävää huolellisuutta noudattaen on sallittua tehdä seuraavia
sähköalan töitä: 4) omaan käyttöön rakennettujen sähkölaitteiden korjaamista, jos tämä
liittyy sähköalan harrastustoimintaan.

En ota kantaa saako nykyään yksittäisen maalikon valmistaman laiteen myydä, koska en ole varma asiasta.
Mikä on riittävä huolellisuus? :lol:

CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että laite täyttää kaikki merkinnän edellyttämät vaatimukset.
Jos sarjaluontoiseen myyntiin meinaa laitettaan ja ihan ce merkillä niin aika pitkä lista on vaatimuksia. Olipa kyseessä minkä jännitteen laite tahansa, valmistajan on laadittava vaatimustenmukaisuusvakuutus joka ei ole pikkujuttu kaikkine koukeroineen.

Ikävä kyllä weapea on osin oikeassa: Kiinalaisilla on oma "China Export" merkintä joka yllättäen muistuttaa täkäläistä ce merkintää mutta mikä tahansa ce merkintä on täysin mitätön ilman laitteen mukana toimitettua vaatimustenmukaisuustodistusta. Todistus on määrätty liitettäväksi erikseen joka ikisen laitteen mukaan, sen kopio voi olla painettuna käyttöoppaaseen. Tukes valvoo ammattimaisia maahantuojia mutta tuontimassa on niin mahdoton että vastuuta on siirretty maahantuojalle. Vaatii suuret vahingot ja sanktiot ennen kuin maahantuojat oikeasti herää.

Yksityinen henkilö: Tilasit jotain suoraan kiinasta vaikka ebayn kautta? Vahingon sattuessa olet itse vastuussa maahantuojana.

Muuntajan perään rakentelu onkin erittäin järkevää harrastajalle ja siirtää "tappovastuuta" mutta vaatimukset on niillekkin.
Laite ei saa aiheuttaa esim häiriöitä naapurin mummon telkkariin tai palovaaraa.


Ps.Haluaisin liittää pätevyyksiini myös merkinnän "sähkömiehen ylivalta". :D

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Su Loka 27, 2013 18:15
Valmistuksen osalta hommahan menee niin että EU-alueella myytävät laitteet pitää täyttää sovellettavien direktiivien vaatimukset (kuten esim. EMC ja kone/sähköturvallisuus jne.) ja tämä osoitetaan CE-merkillä. Laitteesta pitää olla viranomaisia varten saatavana kohtuullisessa ajassa ns. tekninen tiedosto jolla direktiivien mukaisuus osoitetaan. Mitään tutkintoa ei siis laitteiden valmistukseen vaadita, jos osaa vaan varmistaa tuon vaatimustenmukaisuuden. Tietenkin jos jotain paskaa tapahtuu niin siinä vaiheessa Tukes on kiinnostunut ko. dokumenteista. Sinänsä ihan perverssiä että voi valmistaa mitä tahansa satojen kilowattien laitteita mutta sama henkilö ei saa lain mukaan vaihtaa 10A sulakkeen takana olevaa pistorasian pohjaa tai valaisinta laillisesti uuteen koska ei ole sähköpätevyyttä :)

Omalla alallanihan (elektroniikkasuunnittelu) on käytännössä vaikeaa saada minkään sortin sähköpätevyyttä koska se vaatisi käytännössä muutaman vuoden alan vaihtoa jotta sähköpätevyyden työkokemusvaatimus tulisi niitä naulakiinnikkeitä MMJ:lle seinään hakatessa suoritettua :)

t. janne

Jäsen
Jäsen
Viestit: 128
Liittynyt: To Elo 25, 2011 17:37
ViestiLähetetty: Su Loka 27, 2013 19:36
otsikon voisi muuttaa mieleisemmäksenne, laitoin tollasen että tää topikki huomataan :mrgreen:

tässähän tuli paljon asiaa eikä lainkaan "suomi24" kökköä. hyvä!

juuri niin, maalaisjärki, sekä isän opetukset, ja oma opiskelu; osaan, mutten saa. :x

kävin aikanaan sähköauton huoltaja/asentajakoulutuksen, opettajat oli vedetty jostain eläkkeeltä, eikä niitä kiinnostanu, "kokeissa" näytettiin eka ph-kalvolla vastaukset, ja sitten piti vaan muistaa ne:" x 2 1 2 1 x 2 x x 2 1 2 x 2"
ja läpi meni! tyypillinen "työttömät pois työttömyyslukuja rumentamasta"-koulutus siis! sähköpätevyys7: 12-400v tasa tai vaihtosähkö. akkulaitteet. :P


byrokraatitpois!
kaikenlaista hölöpötystä:https://www.youtube.com/user/weapea
Avatar
Moderaattori
Moderaattori
Viestit: 597
Liittynyt: Su Tammi 28, 2007 14:31
ViestiLähetetty: Ma Loka 28, 2013 17:02
weapea kirjoitti:otsikon voisi muuttaa mieleisemmäksenne, laitoin tollasen että tää topikki huomataan :mrgreen:

tässähän tuli paljon asiaa eikä lainkaan "suomi24" kökköä. hyvä!


Aihe on sinun, keksi tälle parempi nimi niin muokkaan sen otsikkoon. Käytä vastaisuudessa hetki keksiessäsi kuvaavaa otsikkoa. :wink:
Sivusto perustettiin asiallisille harrastajille ja kököt siivotaan rankalla kädellä takaisin sinne ääskakkosneloseen.
Käyttäjillemme suuri kiitos asiallisesta käytöksestä, ei ole paljoa tarvinnut käyttää moderaattorin ylivaltaa. :twisted:

Olen hieman jäävi kommentoimaan tähän aiheeseen koska omaan itse paperit, mutta sen sanon että ei kukaan valveutunut harrastaja syö minun leipää. "Ranet" taas tekee tihutöitään joka tapauksessa, joten tärkeämpää on pitää asennukset turvallina ja jakaa tietoutta niille joita asia kiinnostaa.
Takaisin aiheeseen kiitos!!!

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Ma Loka 28, 2013 23:44
Niin siis CE- merkki on valmistajan vakuutus. Se tarvitaan periaatteessa myyntilupaan. Eli kun olet CE merkinnyt tuotteesi saat sitä myydä. Jos sitten tapahtuu onnettomuus joudut seisomaan vakuutuksesi takana.

Käytännössä jos et ole merkinnyt tuotettasi myynti voidaan keskeyttää.
Jos olet merkinnyt tuotteesi myyntiä ei voi keskeyttää
Myynnin voi keskeyttää tarkastuksen jälkeen jos tuote todetaan vaaralliseksi
Myyjä vastaa onnettomuuden seurauksista jos tuote on direktiivin vastaisesti rakennettu.
Toisin sanoen, tuotteen ei pitäisi aiheuttaa onnettomuutta rakenteensa puolesta jos se on dirketiivin mukaisesti rakennettu
Harmaalla alueella ollaan kun onnettomuuden katsotaan johtuneen tuotteen vanhenemisen seurauksena. Ns. sääntö siitä, että laite oli valmistettaessa dirketiivin mukainen.

nimin. villin höyrypään tekemän koneen kanssa tapellut.

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron