Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Vieläkö on olemassa elektroniikan harrastajia?

Keskustelua mistä tahansa. SÄÄNNÖT TÄÄLLÄ!

Valvoja: Moderaattorit


Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: La Helmi 15, 2014 21:10
ViestiLähetetty: La Maalis 01, 2014 13:16
Vieläkö on olemassa elektroniikan harrastajia? Tässä yhteydessä harrastajalla tarkoitetaan kaveria jolla ei ole alan koulutusta. Silloin kun meikäläinen oli nuori, niin moni asia oli pakko tehdä itse kun kaupasta ei saanut edes rahalla tai olisi ainakin tullut paljon kalliimmaksi kuin itse tehden. Nyt ei taida kannattaa oikein mitään juotella kasaan noiden syiden takia. Entä mitä nykyään harrastusmielessä värkätään?

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 419
Liittynyt: Su Tammi 14, 2007 20:17
ViestiLähetetty: La Maalis 01, 2014 17:01
Kyllä meitä vielä on, vaikka en tuon määritelmäsi mukaan täytäkään harrastajakriteerejä. Viime vuosina Suomessakin yleistyneet makerspace-tyyppiset yhdistykset, Hacklabit, ovat paikka, josta harrastajia nykyään ainakin löytää. Toki Hacklabeissa tehdään muutakin kuin elektroniikkaa, mutta aika vahvasti tekeminen näyttää silti painottuvan elektroniikkaan.

Tässä yleiskuvaa Suomen Hacklab-rintamalta: http://hacklab.fi/. Ja vähän läpileikkausta toiminnasta: http://hacklab.fi/news/

Itse tekeminen rahan säästämiseksi ei nykyään onnistu, kiitos kiinalaisten, joten pitää rakentaa jotain sellaista, mitä kiinalaiset ei tee. Itselläni se tarkoittaa jotain tarpeetonta mutta hauskaa. Tässä esimerkkinä parin vuoden takaa Helsinki Hacklabissa tehtyjä enemmän tai vähemmän tarpeettomia projekteja: http://www.mbnet.fi/tagi/hacklab/1.

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: La Helmi 15, 2014 21:10
ViestiLähetetty: La Maalis 01, 2014 17:20
Siellä sun linkissä oli keltanen täppä myös nääs Tampereen kohdalla. :D

EDIT:

http://5w.fi/5blog/main/main/

Tuolta ne vissiin löytyy mustanmakkaranpurijat. :mrgreen:

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 419
Liittynyt: Su Tammi 14, 2007 20:17
ViestiLähetetty: La Maalis 01, 2014 23:01
Kyllä, Tampereella on ihan aktiivisesti toimiva Hacklab. Yleensä Hacklabeilla on tiistaisin avoin ilta, jolloin kuka tahansa voi käydä tutustumassa toimintaan. Näin tietääkseni Tampereellakin.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: La Maalis 01, 2014 23:17
Itsekään en noiden reunaehtojesi perusteella kuulu elektroniikkaharrastajiin kun on elektroniikka-alan koulutus mutta itse olen kyllä elektroniikan kanssa leikkinyt ennen ammattikouluakin. Itseasiassa lähes kaikilla tuntemillani alan harrastajilla on edes jotenkin etäisesti aiheta sivuava koulutus, kuten tietotekniikka tai paksusähköpuolen tutkinto taikka autosähköpuolen koulutus ellei ole elektroniikka-asentaja.

Ennen tosiaan oli helppo säästää rahaa tekemällä itse kun valmiit laitteet maksoivat omaisuuksia tai mitään lähellekään haluttua ei edes ollut olemassa. Nykyään lähes kaikkea saa halvalla kiinasta (tosin monesti niitäkin joutuu itse muokkaamaan että niistä tulee oikeasti toimivia).

Lähinnä hajonneiden laitteiden korjaamisella säästää rahaa, niitä kun usein saa ilmaiseksi tai erittäin halvalla ja korjaaminen ei yleensä montaa euroa maksa jos työlle ei laske hintaa. Tällä hetkellä kotona on noin 20000e arvosta (uusien laitteiden hinta) pro audio -tavaraa jotka olen saanut risana lähes ilmaiseksi ja koko kasalle on tullut hintaa noin 50e korjauskustannuksineen.

Nykyään tulee lähinnä korjailtua (konkkavikaisia) laitteita ja modifioitua valmiisiin laitteisiin jotain pikku muutoksia että se soveltuu paremmin omaan käyttöön. Niin, ja tietty mulla on pari ikuisuusprojektia eli kämpän äänentoisto ja kotiautomaatio joihin tulee aina sillointällöin jotain pientä rakenneltua. Työ ja muut aktiviteetit vaan syövät aika pahasti harrastukselta aikaa.

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: La Helmi 15, 2014 21:10
ViestiLähetetty: La Maalis 01, 2014 23:57
Juu no kyllä meikäläinenkin olosuhteiden oikuista ajautui aika lähelle eli tietotekniikan pariin. Itse olen nykyään innostunut 80-luvun kotitietokoneista ja väsään tässä juuri 68008 prosessorin ympärille 80-luvun hengessä suunniteltua tietokonetta ja sitä projektia varten tuolla toisaalla kyselin CPLD piirin ohjelmoimisesta.

Tarvii jossain vaiheessa teiltä viisaammilta kysellä vinkkiä chiptunevärkin kasaamiseen. Mulla on suuri määrä erilaisia tuon aikakauden äänipiirejä ja ajattelin värkätä värkin jossa on jonkin sortin mikro-ohjain niitä ohjaamassa. Toinen vaihtoehto olisi tehdä tuohon edellämainittuun värkkiin lisäkortti ja laittaa ne siihen. Siinä on kaksi kappaletta Commodore 64:sta tuttuja SID-piirejä joiden kaveriksi olisi mukava saada vaikka jokin OPL piiri ja miksei muitakin kun niitä tuossa on. No siitä varmaan sitten pitää tehdä jossain vaiheessa ihan oma ketju.
Avatar
Moderaattori
Moderaattori
Viestit: 597
Liittynyt: Su Tammi 28, 2007 14:31
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 0:44
Tunnustan myös olevani itseoppinut elektroniikan ja autosähkön harrastaja ilman oikeaa koulutusta.
Aloitin omatoimiset tinailut jo pikkupoikana bebekin rakennussarjoilla.
Koulutukseni käsittää vain paksusähköpuolen.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 419
Liittynyt: Su Tammi 14, 2007 20:17
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 10:15
Niinhän se on mennyt, että ensin olin elektroniikan harrastaja, sitten ammattilainen, ja nyt taas harrastaja, kun työt ovat valuneet tietotekniikan puolelle. Mutta mukavampi näitä on harrastuksena tehdä, ei ole projektibyrokratiaa ja deadlineja, voi keskittyä olennaiseen.

Kaikenlainen retrohenkinen rakentelu on alkanut viime aikoina kiinnostaa entistä enemmän, johtuu varmaan iästä. Ja täyttää myös edelläsanomani tarpeettomuuskriteerin.

Chiptunevehkeet ovat hyvinkin kiinnostava osa-alue retromaailmassa. Niistä voisi aloittaa erillisen threadin, mutta ihan teaseriksi tämä piiri, joihin perustuva projekti on paraikaa tekeillä: http://velesoft.speccy.cz/saa1099-cz.htm

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: La Helmi 15, 2014 21:10
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 10:47
No juu tuo SAA 1099 onkin mielenkiintoinen piiri ja ihan tässä muutama päivä sitten tilailin niitä eBaysta. Aika harvinainen ilmestys joka löytyi ainakin SAM Coupésta ja joistain vanhoista PC:n äänikorteista.

http://en.wikipedia.org/wiki/Philips_SAA1099

Meikäläistä kiinnostaisi nyt saada Yamaha YMF278 tuohon mun tietokoneprojektiin SID-piirien seuraksi. Tarviikin tässä miettiä jonkunlainen pieni alustus ja laittaa chiptuneaiheinen ketju pystyyn. Chiptunehan ei tarkoita pelkästään vanhojen äänipiirien käyttöä. Muistan itse jo hyvin nuorena harrastaneeni chiptunemusiikkia. Itse asiassa se tapahtui vuosikymmeniä ennen kuin koko termiä keksittiin. Minulla oli vanha matkaradio jonka piirilevylle sorkin maantien ojasta löytämäni paukkulangan pätkällä saaden sen värähtelemään ja kaiuttimesta kuulumaan erilaisia purinoita ja pörinöitä. Mitäpä se muuta oli kuin chiptunemusisointia. Tai no transistortune kun siinä ei ollut IC-piirejä. :mrgreen:

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: La Helmi 15, 2014 21:10
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 11:56
JKN heitti kehiin niin uljaan piirin, että ihan pakko yrittää nokittaa. :mrgreen:
Kaikki varmaan muistavat Commodore 64:n SID-piirin jonka suunnitteli Robert "Bob" Yannes vain viidessä kuukaudessa. Tiukka aikataulu näkyy piirissä, mutta on se silti parasta mitä ilmestyessään oli kotitietokoneille tarjolla. Vaan samainen kaveri suunnitteli myöhemmin myös Ensoniq 5503DOC piirin huomattavasti vähemmän kireällä aikataululla. Tuota on sitten käytetty Ensoniq syntetisaattorien lisäksi myös Apple IIGS tietokoneessa joka oli oman sarjansa viimeinen.

http://www.buchty.net/ensoniq/5503.html

Tuossa on sellainen piiri jonka ehdottomasti haluan joskus saada käsiini ja laittaa sen pörisemään johonkin värkkiin.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 419
Liittynyt: Su Tammi 14, 2007 20:17
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 16:34
Todettava on, että olen aika lailla aloittelija näiden chiptune-hommien osalta, joten tuollainen 5503-piirikin on jäänyt havaitsematta. Mutta vaikuttaa pätevältä komponentilta kyllä.

Yleensä omat retroprojektini menevät "tarjontaohjatusti", eli kun jostain romukasasta löytyy kiinnostava laite/piirilevy/komponentti, niin heti alkaa miettiminen, mitäs hauskaa tuosta voisi rakentaa. Näin alkoi tuo SAA1099-projektikin. Sen takia tarve hankkia jotain tiettyä obsolete-komponenttia ei tule niin usein vastaan.

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: La Helmi 15, 2014 21:10
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 16:49
Meinas yksi kaveri melkein käydä silmille kun luki tämän ketjun joten korjataan nyt sitten, että chiptune tarkoittaa juurikin vanhoilla 80-luvun äänipiireillä tai niiden emulaattoreilla tehtävää musiikkia. Transistoriradiolla ja paukkulangalla musisointi sijoittuu jonnekin muualle elektronisen musiikin laajassa kentässä. Tuossa SAA1099 piirissä on jännää se /DTACK nastakin.

Mun tarvis jostain romukasasta löytää 4 megan simmikampa. Vielä tarkemmin sanottuna 30-nastainen ja 8-bittinen.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 19:47
Mulla ois jossain arkistojen syövereissä noita wanhoja SIMMejä varmaan toista sataa kappaletta, muutamaa eri kokoa. Samoin muita vanhoja muisteja, verkkokortteja (Gateway, ICL, 3Com, ...), äänikortteja (SB 1, SB2, Awe, ...) sun muuta romua on jossain jemmassa iso kasa. Kunhan saa rempan vähän etenemään niin pitääkin pistää nuo syrjään ja vaikka täällä koittaa tarjota muille harrastelijoille, tällä hetkellä nuo rojut kun ovat todennäköisesti kaikista takimmaisessa ja alimmaisessa lootassa jemmassa.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 419
Liittynyt: Su Tammi 14, 2007 20:17
ViestiLähetetty: Su Maalis 02, 2014 22:58
StiNgeR kirjoitti:... äänikortteja (SB 1, SB2, Awe, ...)


Jos sinulla vanhoja Sound Blastereita, erityisesti AWEa vanhempia, niin älä hävitä niitä, noilla voisi olla käyttöä. Kunhan saat niistä kaivettua tarkempia tietoja.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Ma Maalis 03, 2014 19:25
Juu en ole hävittämässä, ainakaan ennenkuin kyselen vähän kavereilta ja täältä onko kyseiselle roinalle käyttöä. Äskettäin löytyi jo yksi laatikko jossa oli 56k modeemeja, pari verkkokorttia ja SB PCI -äänikortti sekä 3x2GB läppärin muistia ja varmaan 30kpl sekalaisia SDRAM/DDR -muistikampoja.

Nyt vaan just rupesi lievästi v*tuttamaan, eilen alkoi helvetillinen lentsu ja tänään tuli postiluukkuun ilmoitus että parveke pitää tyhjentää kun tulevat huomenna takuukorjailemaan parin vuoden takaista parvekeremppaa. Kiva flunssaisena kantaa päivän varoitusajalla koko partsi tyhjäksi jo ennentäänkin rempan alla olevaan kaaokseen. Ihan kun ei olisi muutenkin jo riittävän ahdasta...
Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron