Sivu 1/1

Spektrianalysaattori EMC mitauksiin.

ViestiLähetetty: Pe Elo 30, 2013 17:18
Kirjoittaja pielinen
Hei!

Tässä harrastellessa, tulee aika ajoin vastaan tilanteita, jossa pitäisi pystyä mittaamaan EMC häiriöitä.

Mahdolliseti, jos jossain välissä tulee tekemään jotain kaupalista tuotetta, pystyisi itse tehdä pohjatestauksen, ja vai hyväksyttää jossain virmassa missä on hyväksytty EMC-kammio.

Kokemusta EMC mittauksista, ei ole. Ja spectrin käytöstä vain vähän.

Joten minkälainen taajuuskaista on riittävä? Miten suuri herkkyys pitää olla? Yms,
Ja muutenkin kokemukset EMC mittauksista kiinostavat.


Olen katsellut netistä erinäkösiä spectrejä, mutta hinna tykkää olla kohtuulisen suolaisia.
Joten jos joku tietää mistä löytyy kohtuulisiin harrastus hintoihin asiansa hoitavia spectrejä niin kiinostaa.

Re: Spektrianalysaattori EMC mitauksiin.

ViestiLähetetty: Pe Elo 30, 2013 22:09
Kirjoittaja jahonen
Oma kokemus ulottuu lähinnä R&S FSV7:n käyttöön tuossa sovelluksessa mutta voinen silti vähän kertoa asiasta koska olen juurikin tehnyt tuota hommaa. Ensiksikin on todettava että säteilevien häiriöiden mittaaminen siten että lähikenttämittauksilla saisi luotettavia tuloksia joita voisi verrata EMC-mittakammiossa otettuihin on osoittautunut kovin hankalaksi. Tuolla tavoin on erittäin helppo nähdä kaikkia taajuuksia jotka eivät kuitenkaan oikeasti ole ongelma ja toisaalta ongelmataajuudet jäävät joskus huomaamatta. Puhumattakaan tietty että ympäristöstä tulevia häiriöitä ei aina voi eliminoida mutta toisaalta en pidä niitä kamalan hankalana asiana tuossa mittauksissa. Mutta silti, kyllä tuolla tavoin saa jonkunlaisen käsityksen häiriöistä, ja kaikki häiriöt mitä tällä tavoin pystyy poistamaan ennen menoa oikeaan mittaukseen, kannattaa poistaa. Johtuvat emissiot lienevät helpompia/halvempia mitata, tähän tarvitset joko tehdä tai ostaa keinoverkon.

Eniten säteilevistä emissioista on kertonut sellainen mittaustapa, että magneettikenttää mittaava silmukkaprobe pujotetaan testattavasta laitteesta lähtevään johonkin johtoon ja sitten kuljetetaan looppia pitkin johtoa kunnes saavutetaan maksimi. Tämä mittaustapa on ollut kokemukseni mukaan ehkä kaikista luotettavin tapa. Tässä kyllä on mainittava että pienikin muutos johtojen asettelussa saattaa muuttaa tilanteen aivan erilaiseksi joten mittaussetupin tekoon kannattaa käyttää aikaa. Älä erehdy mittaamaan piirilevyltä mitään lähikenttäprobella, säteilevät RF-emissio-ongelmat eivät juuri koskaan ole sellaisia että säteilyn lähde olisi itse piirilevy (ellei sitä ole tehty ihan totaalisen perseelleen) vaan common-mode-tyyppisiä ongelmia jotka tulevat esiin vasta sitten kun testattavaan laitteeseen liitetään joku johto joka saa aikaan säteilevän yhteismuotoisen signaalin virtasilmukan.

Tärkeimpiä ominaisuuksia spektrianalysaattorille EMC-debuggauskäytössä ovat mielestäni herkkyys (DANL) 100 kHz kaistanleveydellä (virallinen EMC-mittaus tehdään 120 kHz kaistalla, 60 kHz stepillä), mahdollisuus käyttää logaritmista taajuusakselia (koska taajuusalue on hyvin laaja), Quasi-peak ilmaisin jolla voi tarkistaa paljonko ko. ilmaisulla saa jollekin häiriötaajuudelle vaimennusta ja mahd. nopea pyyhkäisy jolla mittaus näyttää vielä oikein (jotta emissiokohtien hakeminen on nopeaa). Säteilevät emissiot mitataan vähintään 30 MHz-1 GHz väliltä, mutta yläpää saattaa venyä (muistaakseni) 30 GHz asti jos testattavan laitteen sisäinen kellotaajuus on tarpeeksi korkea.

t. Janne