Sivu 1/1

Kevennys: oskilloskoopin sekoileminen

ViestiLähetetty: Pe Loka 13, 2017 13:40
Kirjoittaja msysta
Poltin pari viikkoa kallisarvoista vapaa-aikaani erään piirin vian selvittämiseen. Mielestäni kaikki oli tarkastettu moneen kertaan, mutta oskilloskooppi parka vaan väitti että huonolta näyttää.

Olin vähän aiemmin muuttanut, joten kaiken tarkastettuani aloin ihmetellä, miksi skoopista saa 50hz häiriön, kun koskettaa sormella sen testinastaa.

Selvisi, että olin liittänyt oskilloskoopin maadoittamattomaan pistorasiaan... Tarkemmin sanottuna schukorasiaan, johon ei kuitenkaan oltu vaivauduttu tuomaan maadoitusjohdinta.

Re: Kevennys: oskilloskoopin sekoileminen

ViestiLähetetty: La Loka 14, 2017 1:49
Kirjoittaja Jussi
Hmmm, mulla on analogiskooppi jatkuvasti erotusmuuntajan takana, ettei vaan unohdu välillä oleellinen. Ei siitä väärää signaalia ole tullut. Ehkä tietty tieto maapotentiaalin asemasta auttaa.

Re: Kevennys: oskilloskoopin sekoileminen

ViestiLähetetty: La Loka 14, 2017 19:19
Kirjoittaja jahonen
Tuossa on semmoinen ero että jos on mahdollisesti verkkosuotimellinen skooppi ja suojajohdin kelluu niin kuoressa ja mittapään maassa on Y-konkkien kautta puoli vaihejännitettä joka yhteydessä verkkojännitteeseen joka aiheuttaa mittauksiin häiriövirtoja/jännitteitä. Tyypillisestä verkkosuotimesta saa oikosulussa luokkaa 0.3 mA (avoimen piirin jännite suojajohtimeen nähden puolet vaihejännitteestä eli 115 VAC).

Jos taas skooppi kelluu suojaerotusmuuntajan takana niin tuota yhteyttä verkkojännitteeseen ei ole tai se on paljon korkeaimpedanssisempi (mukana lähinnä hajakapasitanssit) jolloin häiriövaikutuskin jää paljon pienemmäksi. Analogisessa skoopissa ei kyllä välttämättä ole edes verkkosuodinta kun ei välttämättä ole hakkuriakaan jota pitäisi suodattaa.

Paras olis kyllä erottaa DUT (mitattava laite) tai käyttää differenttiaalimittapäätä ja pitää skooppi kiinni verkon maan potentiaalissa koskapa jos epähuomiossa skooppi onkin kytkettynä verkkojännitteiseen asiaan ja epähuomiossa tulee koskeneeksi skoopin runkoa tai toista kytkemätöntä mittapäätä samaan aikaan kuin maassa kiinni olevaa asiaa jolloin voi tapahtua jotain ei-toivottua.

t. Janne

Re: Kevennys: oskilloskoopin sekoileminen

ViestiLähetetty: Su Loka 15, 2017 0:45
Kirjoittaja Jussi
Janne on asialla. Näissä hommissa on aina oleellista tietää, mitä tekee. Sitä ei voi liikaa korostaa. Verkkojännitteen kohdalla se toki pitäisi olla selviökin, ettei sinne kosketa, jos ei ymmärrä.