Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Arduino mikrokontrollerit

Keskustelua mikrokontrollereista ja niiden ohjelmoinnista.

Valvoja: Moderaattorit


Jäsen
Jäsen
Viestit: 60
Liittynyt: La Touko 01, 2010 10:55
ViestiLähetetty: Ti Touko 18, 2010 16:32
Kun tutkin netistä c kieltä se näyti aika monimutkaiselta. Kuinka helppo on opia käytämään aloteliana arduinoa?

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Ti Touko 18, 2010 16:57
Kyllä sen C-kielen äkkiä oppii kun vaan katselee esimerkkejä ja lähtee pikkuhiljaa opettelemaan. Niin, ja tavallinen PC:n C-kieli on aivan erilainen kuin noissa kontrollereissa käytettävä vaikka hyvin läheistä sukua toisilleen ovatkin. C-kieli on hyvä osata koska sillä pystyy tekemään koodia varmaankin kaikille mikrokontrollereille mitä on olemassa ja se on suhteellisen samanlaista joka kontrollerille. Assemblerissa, basicissa, pascalissa sun muissa kielissä tuntuu olevan huomattavasti enemmän eroja eri kontrollerien välillä.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 60
Liittynyt: La Touko 01, 2010 10:55
ViestiLähetetty: Ti Touko 18, 2010 17:04
Englannin taidosta olisi varmaan hyötyä c-kielessä. Käyn vielä peruskoulua ja todistuksessa englanti on aina olut 6. Vai voiko c-kielessä käyttää suomalaisia sanoja.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Ti Touko 18, 2010 18:19
Englannin osaamisesta tosiaan on hyötyä, komennot ovat suunnilleen englanninkielen sanoja eli kun tajuaa mitä komento tarkoittaa suomeksi samalla melkein tietää mitä se tekee. Samoin suurin osa dokumentaatiosta/oppimateriaaleista on englanniksi. Toisaalta, itsekin opin aikanaan englanninkielen tietokoneiden ja elektroniikan avulla kun kaikki ohjelmat olivat silloin englanniksi.

Tietty ohjelmoinnissa voi muuttujien, vakioiden, makrojen, aliohjelmien sun muiden nimissä käyttää suomalaisia sanoja mutta itse komentoja ei suomenkielelle tietääkseni saa. Teoriassahan voisi kirjoittaa ohjelman suomeksi ja rakennella väliin jonkun välikääntäjän joka kääntäisi suomeksi kirjoitetun ohjelman oikealle C-kielelle mutta menee vähän purkkavirittelyksi.

Aikanaan yläasteella tosin ohjelmoitiin logolla ja turbopascalilla ihan suomenkielisillä komennoilla mutta itselleni se ainakin oli jopa hankalampaa eikä muutkaan oppineet sitten oikeasti ohjelmoimaan tuon takia.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 419
Liittynyt: Su Tammi 14, 2007 20:17
ViestiLähetetty: Ti Touko 18, 2010 20:18
Aika pienellä sanastolla tuossa itse ohjelmointikielessä pärjää. Kyllä ne vähät sanat oppii nopeasti. Hankalampaa on, että suurin osa netistä löytyvistä dokumenteista ja ohjeista on englanniksi. Suomeksi Arduinosta on olemassa tämänkin ketjun alussa mainittu kirja, ks. http://sulautetut.fi/.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 17:24
ViestiLähetetty: Ke Touko 19, 2010 14:28
Jos kävit tarkkaan tutkimassa www.arduino.cc kotisivua,niin siellä yläkulmassa lukee Reference,josta löytyy valmiita ja toimivia koodeja sekä kytkentä niiden rakentamiseen koekytkentä levylle.Sitten samaisesta
yläkulmasta löytyy Download josta voit ladata uusimman version 0018
kääntäjä ohjelmasta.Kun olet ladannut ja asentanut tämän ohjelman,niin nämä samat koodit löytyvät jo valmiina sieltä,että sinun tarvitsee niitä erikseen sinne kirjoitella tai kopioida.Ne on siellä valmiina...tai ainakin osa,en nyt ihan tarkkaan muista,mutta suurin osa on.Voit sitten tehdä näihin koodeihin omia muutoksia,ja todeta mitä vaikuttaa...
Toinen samanlainen sivu löytyy wiring.org.co
--------------------------------------------------------------------------
Sitten jos haluat suomenkielisen C-kielen opiskelukirjan, joka on tehty
mikro-ohjainten ohjelmointia silmällä pitäen:www.microsalo.com
lataa sieltä:kirja
Se on PDF tiedostona.
---------------------------------------------------------------------------

Jäsen
Jäsen
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 17:24
ViestiLähetetty: Ke Touko 19, 2010 14:33
Hups! virhe.
Valmiita koodeja löytyy Learning kohdasta.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 60
Liittynyt: La Touko 01, 2010 10:55
ViestiLähetetty: Ke Touko 19, 2010 16:58
Kävin tänään lainaamassa kirjastosta sulautetut kirjan. Kirjassa on aika paljon hyviä ohjeita.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Ke Touko 19, 2010 18:36
Hmm... Vaikka itse olenkin enemmän "vanilla"-AVR -ihminen niin tuo Arduino rupesi hieman kiinnostamaan, lähinnä siksi että tuossa tuntuisi mukavasti olevan kaikenlaisille laitteille kirjastoja ettei tarvitse aina googletella tai itse koodailla.

Saisikohan tuosta jotenkin tehtyä tavallaan arduinon ja tavallisen AVR:n välimuodon, eli saisi noita arduinon kirjastoja käyttää tavallisella AVR:llä? Tuo ilmeisesti on ihan avointa koodia joten ilmeisesti tuo jotenkin onnistuisi? Itse en tarvitsisi tuota bootloaderia sun muita, mutta nuo jotkut arduinon lisäfeaturet kiinnostaisivat.

Kieltämättä mielenkiintoisesti tuotteistettu setti, herätti meikäläisessäkin kiinnostuksen, varsinkin tuon valmiin softan määrän puolesta.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Ke Touko 19, 2010 21:31
StiNgeR kirjoitti:Niin, ja tavallinen PC:n C-kieli on aivan erilainen kuin noissa kontrollereissa käytettävä vaikka hyvin läheistä sukua toisilleen ovatkin.


Hmm, mitä muuta eroa kuin ympäristö (C-kirjastofunkkarit ja IO)? Nuo taas eivät ole sinänsä C-kielen ominaisuuksia lainkaan. Itse C-kieli on hyvin suppea ja varattuja sanoja on vain muutama. Kaikki muu tulee kirjastoista/esikääntäjästä.

t. Janne

Jäsen
Jäsen
Viestit: 60
Liittynyt: La Touko 01, 2010 10:55
ViestiLähetetty: Ke Touko 19, 2010 21:45
Nyt on tullu luettua sulautetut kirjaa jo melko paljon. Erityisesti oon tutkailut koodeja ja kirjassa kerrotaan aika selkesti pienissä pätkissä, mitä tekee mikäkin koodin osa. Hiljokseen alkaa ymmärtää tuon C-kielen ohjelmoiti tavat kontroleille. Näytää paljon helpommalta, kuin C-kielellä tietokoneelle tehdyt koodit.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 17:24
ViestiLähetetty: To Touko 20, 2010 16:40
No nii.....siitä se lähtee!!!! mutta edelleen suosittelen edellä mainittuja juttuja.
Stinger esitti kysymyksen,joka kiinnostaa myös minua???

Jäsen
Jäsen
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 17:24
ViestiLähetetty: To Touko 20, 2010 17:10
Pietari: Olet siis tutustunut "Sulautetut-opi rakentamaan robotteja ja muita sulautettuja järjestelmiä" kirjaan.Mutta onko arduino.cc/ja sieltä learning, sinulle myös tuttua?
Sieltä löytyy perusjuttuja. :idea:
(PS:Google=arduino learning)
-----------------------------------------------------------------------------------

Jäsen
Jäsen
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 17:24
ViestiLähetetty: To Touko 20, 2010 17:24
Digital I/O
•Blink: turn an LED on and off.
•Blink Without Delay: blinking an LED without using the delay() function.
•Button: use a pushbutton to control an LED.
•Button State Change counting the number of button pushes
•Debounce: read a pushbutton, filtering noise.
•Tone: play a melody with a Piezo speaker.
•Pitch follower: play a pitch on a piezo speaker depending on an analog input
•Simple Keyboard A three-key musical keyboard using force sensors and a piezo speaker.
•Tone4 Play tones on multiple speakers sequentially using the tone() co
Oletko tutustnut? :lol:

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 31
Liittynyt: Ma Helmi 11, 2008 20:00
ViestiLähetetty: To Touko 20, 2010 22:33
Kokeilin joskus valmista arduinon koodinpätkää kääntämällä sen suoraan sellaisenaan tuolla arduinon ohjelmalla. Tallensin sen hexinä ja latasin ponyprogilla ihan tavalliseen atmega8;iin. Se arduino johon toi oli tehty oli muistaakseni atmega168;lla
EdellinenSeuraava

Paluu Mikrokontrollerit ja ohjelmointi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron