Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Pistorasiako rikki

Keskustelua verkkovirtakytkennöistä

Valvoja: Moderaattorit


Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Pe Loka 28, 2016 6:48
Tän jutun kanssa meinaa hajota nyt pälli. Eli Smirgeli ja ledi valonheitin alko pätkimään kipinää kynsille. Hetken jäljestin probleemia ja vika paikallistu alle vuoden vanhaan pinta-asennettavaan pistorasiaan ja sen maakoskettimeen. Maakoskettimessa oli jännitettä 103 V. Hommahan vois olla ihan maallinenkin, mutta tilanne menee astraalitasolle, koska sama jännite löytyy maakoskettimesta, vaikka KEVI:n irroittaa johtimen toisesta päästä.

Jännite tippui johonkin 53-70V:n välille kun kytekentärasian ja pistorasian välisen johtimen vaihtoi. (edelleen KEVI:n toinen pää irti). Pistorasian kuuman liitäntänastan ja maakoskettimen välillä ei ole vuotoa, jos mittaa vastusta yleismittarilla. Pistorasia on ABB:n laatulaite, mutta voiko noissa rasioissa olla valmistevikana eristevuotoja? Ainoa vika paikka joka enää tulee mieleen on se, että kun johtimen työntää liittimeen liittimen jousikuormitteinen mekaaninen osa jotenkin heikentää eristystä. Induktio tuskin tulee kyseeseen, koska johtimen pituus on vain 1,3m.

Olisiko kenelläkään mitään muuta ideaa vian laadusta kuin tuo pistorasian eristys?

-Raimo

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Pe Loka 28, 2016 20:06
Oliko sulla pistorasiassa mitään laitetta kiinni mittaushetkellä? Ensimmäisenä tuli mieleen että jossain laitteessa olisi joku häiriönpoistokonkka vuotamassa jännitettä.
Avatar
Moderaattori
Moderaattori
Viestit: 597
Liittynyt: Su Tammi 28, 2007 14:31
ViestiLähetetty: La Loka 29, 2016 11:34
Kuinka alle vuosi sitten asennetussa pistorasiassa ei ole vikavirtasuojaa?
Kuinka maajohtimessa voi olla alun perinkin muuta kun maapotentiaali mikäli se ei ollut irti?

Kutsu nyt hyvä mies ammattilainen mittareineen paikalle ennen jotakin sattuu...

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: La Loka 29, 2016 12:42
Ja mikä oli potentiaali, jota vastaan kevin jännitettä mittasit? Digitaalimittarilla? Jos "todellista" maata vasten kevissä on jännite (oikeasti), niin irtihän sen täytyy olla.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 53
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 15:03
ViestiLähetetty: La Loka 29, 2016 13:36
näimpä
Viimeksi muokannut Project päivämäärä To Helmi 16, 2017 11:49, muokattu yhteensä 3 kertaa

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Ma Loka 31, 2016 12:22
Jaaha.

Jännite on pistorasian suojaamaakoskettimessa ilman laitetta. (totta kai suojamaadoitetut laitteet jotka kytketään pistorasiaan tulevat jännitteellisiksi)

Mitattu patteriverkon ja suojamaan välillä digitaalimittarilla. Jos suojamaa on toisesta päästä irti, niin en keksi muuta paikkaa, kuin pistorasian vuodon, jos siis lämpöpatterin ja suojamaan välillä on jännite. Jos suojamaa olisi kytketty, niin selitys olisi, että patteriverkko on jännitteellinen.

Ja jos saan pyytää, niin Jeesustelut sikseen ja jelppiä vikakohdan löytämiseen...

-Raimo

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ma Loka 31, 2016 14:18
Tiedä nyt jeesusteluista...
Mutta jos mittaat digimittarilla kelluvaa maakosketinta (siis irti maista), niin ihan varmasti siinä näkyy jotain jännitettä(vaikkei siis oikeasti olisikaan, kunhan on irti maista). Patteriverkostoa ei ehkä voi kuvitella "kelluvaksi" tuossa mittaustilanteessa. Kytke testikuorma ko. pistorasian vaiheen ja suojamaan välille, jos ei toimi, niin kevi on varmasti irti. Jos toimii, niin mittaa silloin suojamaan jännite vaikka sitä patteria vasten, jos sillon näkyy jännite, niin kevi on vaan huonolla kontaktilla. Ja omalla vastuulla teet, kun se oikea vaihtoehto olisi se sähkäri.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Ma Loka 31, 2016 19:26
Sähköt pois ja mittaamaan suojajohtimen jatkuvuus (vähintään 200 mA virralla, EN 61557-4 mukaisesti) keskuksen suojajohdinkiskoon (tai PEN-kisko jos vanhempi keskus). Siitä se vika varmastikin löytyy. Sitten voi täydennykseksi mitata eristysvastuksen. Lisätietoa SFS 6000-standardin 6-osassa.

Ellei tuo sano mitään niin kannattaa hommata paikalle joku joka tietää mitä on oikein tekemässä.

t. Janne

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Ma Loka 31, 2016 21:42
Juu, eli pistorasia on vaihdettu 60 luvun talossa vanhan rikki menneen tilalle. Rasiaa ei nollattu rasialla vaan vasta jakorasialla. Suojamaakiskoa ei ole ja koko talo on asennettu kahdella karvalla. Ite nyppäsin sen suoja maan irti jakorasialta, kun aloin jälestään vikaa. Eli suojamaa johto ei ole kiinni missään, mutta suojamaa koskettimeen tulee jännite pistorasialla. Ainoa paikka jossa se voi olla yhteydessä vaiheeseen on pakko olla siinä pistorasiassa. En ikinä ole kuullut, että pistorasiassa olis mitään yhteyttä koskettimien välillä nolla, vaihe ja suojamaa, ellei sähkäri ole silmukoinut rasiaa. Mitä siis ei tässä tpuksessa ole tehty. Olen ymmälläni edelleen...

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ti Marras 01, 2016 1:54
Kuten sanoin, jos digimittarin ominaisuudet eivät ole tuttuja, niin mittaustuloksista ei voi tehdä mitään päätelmiä. Sillä löytyy kyllä jännittettä vaikka omasta sormenpäästä sopivassa tilanteessa.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Ti Marras 01, 2016 13:58
Ei tuossa mitään mystistä ole, luultavasti nollajohdin poikki jostain kohti tai suuri resistanssi jossain nollajohdon liitoksessa. 60-luvun talostakin yksivaiheliittymällä löytyy tuo PEN-kisko joten PEN-johdon johtavuutta mittailemalla etenemällä vähitellen kohti vikapaikkaa, vika varmasti löytyy. Mikäli nyt vika ei satu olemaan talon ulkopuolella. Satunnaisilla kokeiluilla vikaa ei varmasti löydä vaan pitää systemaattisesti edetä asiassa mitaten järkeviä asioita.

Pistorasia tuskin vuotaa juuri mitään. Jos haluat pistorasian tai sähköasennuksen eristystason testata niin siihen kannattaa käyttää eristysvastustesteriä tai asennustesterin eristysvastustoimintoa. Ainakin ne rasiat mitä itse olen asentanut, olivat kaikki >500M lukemalla Fluken asennustesterillä mitaten. Eihän se ole vielä kovin suuri lukema mutta SFS 6000 vaatimus on 1 megaohmi joten mikä tahansa siitä suurempi arvo on ok.

Normaali yleismittari ei näytä mitään järkevää kytkemättömien paksusähköjohtojen kanssa koska se ei kuormita mitattavaa kohdetta juuri lainkaan ja näin ollen kapasitiivinen kytkeytyminen viereisestä vaihejohdosta saa sen suojajohtimen näyttämään jännitteiseltä, koska irroitit sen PEN-johdosta. On olemassa myös mittareita joissa on erillinen LoZ-moodi joka kuormittaa tavallista enemmän.

Mutta edelleen mikäli tuo tuntuu vaikeaselkoiselta ja mystiseltä niin kannattaa soittaa vaikka sille asentajalle kuka kävi sen rasian vaihtamassa, osannee myös tutkia missä tuo kuvailemasi ongelma on.

t. Janne

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Su Marras 13, 2016 22:06
Vika on paikallistettu. Syy ongelmiin oli johdin, joka löi läpi ja suojamaahan indusoitui jännitettä, kun se oli irroitettu maasta. Ilmiötä ei vähennä samaan jakorasiaan kytketty loisteputkivalaisin.

Paluu Verkkovirtakytkennät

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron