Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Askelmoottorien ohjaaminen

Täällä aloittelijat voivat kysyä apua elektroniikkaan liittyviin ongelmiin.

Valvoja: Moderaattorit


Jäsen
Jäsen
Viestit: 76
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2012 20:52
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 16:56
Googleteltu on jo pikkusen, mutta ei miulle oikeen silti aukea näiden salat. Ei oo vielä löytyny mitään sivustoa, missä selkeesti selitettäisiin asiaa. Oisko kellään heittää linkkiä?

Tietysti samalla joku fiksumpi vois sanoa onko seuraavassa suunnitelmassa/ideoinnissa mitään älyä. Eli ajatuksena ois rakentaa nopeumittari vanhan autoon, jossa nykyinen mekaaninen/magneettinen kapistus pomppii ja tulee jäljessä jne. Kattelin tossa, että helppo ois toteuttaa ledeillä joo, mutta miuta kun ei ledimittarit oikeen innosta, niin pitäs saada viisari. Voisko viisaria kääntää pienellä askelmoottorilla, jota taas ohjattais jänniteen tai taajuuden perusteella? Pärjäänkö analogisilla, vai pitääkö ruveta opettelemaan digitaalielektroniikkaa?

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 17:52
Tottahan toki voi, mekaaniset haasteet lienee suurimmat. Onhan tuossa omassa KTM 690 SMC:ssäkin kierroslukumittari toteutettu juurikin noin, pienellä stepperillä sitä neulaa ajellaan.

Ideana askelmoottoreissa on ajaa kahta virtasignaalia käämeihin. Tyypillisessä askelmoottorissa on siten 2 eri käämiä. Virran maksimiarvo on se tärkeä juttu. Pienemmissä steppereissä käämiresistanssi saattaa olla niin suuri ettei varsinaista virtaohjausta tarvitse elektroniikalla toteuttaa. Näillä virtasignaaleilla on tyypillisesti 90 asteen vaihe-ero, joten sekvenssiä voi "kelata" kumpaankin suuntaan joten homma pysyy aina hallinnassa.

t. Janne

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 18:24
Bipolaarimoottorissa on kaksi käämiä, unipolaarimoottorissa usein neljä.
Bipolaarimoottori vaatii virran suunnan kääntämistä, unipolaaria voi ajaa ihan sekvenssissä vain yhteen suuntaan virtaa kytkemällä.
Itse pidän unipolaaria helpompana. Ulostuloissa kierrättää 0001, 0010, 0100 ja 1000 sopivalla aikavälillä, niin moottori liikkuu.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 76
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2012 20:52
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 19:15
No mekaaninen puoli on onneks hallussa. Tosin tässä varmasti haastetta piisaa kun ruvetaan kikkailemaan pienten osien kanssa. Viisarikin sais olla valaistu ja tausta pitäs tehä jollain menetelmällä. Ei oo ihan omalla mukavuusalueella, mutta sieltäpä on aina terveellistä poistua.

Mutta siis jos en oo ihan väärin käsittäny, niin tarviin piirin, joka ajaa pulsseja halun määrän eli mittarin tiettyyn kohtaan varmaan helpoiten jännitteen perusteella. Ei oo vaan muuten mitään hajua millä tän sais aikaan

Jäsen
Jäsen
Viestit: 148
Liittynyt: Pe Marras 18, 2011 8:19
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 19:37
mraussi kirjoitti:Mutta siis jos en oo ihan väärin käsittäny, niin tarviin piirin, joka ajaa pulsseja halun määrän eli mittarin tiettyyn kohtaan varmaan helpoiten jännitteen perusteella. Ei oo vaan muuten mitään hajua millä tän sais aikaan

Mikrokontrollerilla homma olisi helpointa hoitaa mutta vaatii hieman perehtymistä koodaamiseen.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 76
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2012 20:52
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 19:55
No eipä toi perehtyminen sikäli ole ongelma. Avaishan toi taas aivan uusia mahdollisuuksia. Mutta mistä tietoa?

Jäsen
Jäsen
Viestit: 148
Liittynyt: Pe Marras 18, 2011 8:19
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 20:42
mraussi kirjoitti:No eipä toi perehtyminen sikäli ole ongelma. Avaishan toi taas aivan uusia mahdollisuuksia. Mutta mistä tietoa?

Itse olen pelannut vain Atmelin AVR:ien kanssa joten en osaa suositella muuta. Pic:eillä on oma kannattajakuntansa.

Ensin pitää määritellä tarvittavat ominaisuudet joilla valitaan sopiva mikrokontrolleri.

Kontrollerin valintaan vaikuttaa jossain määrin myös nopeussignaalin tyyppi eli onko se pulssimuotoista vai nopeutta vastaava jännitetaso. Jälkimmäinen vaatii kontollerilta AD-muuntimen joka toki useimmissa AVR:ssä on. Signaalin ollessa pulssidataa, pitää ensin selvittää kuinka monta pulssia tulee per jokin tietty matka. Tämän avulla määritellään kontrollerin kellotaajuus jotta saadaan pulssilaskurille optimaalinen resoluutio.

Tietoa löytyy kyllä netistä paljon ja eiköhän täältäkin apua löydy :)

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 21:12
Kaikesta huolimatta tuo ei ole ihan triviaali sovellus kun ohjataan stepperiä jonkun ohjearvon perusteella, joka välissä pitäisi huolehtia ettei lähtöpulssien maksimitaajuutta ja kiihtyvyyttä ylitetä muutostilanteissa, muussa tapauksessa se viisari jää pikku hiljaa jälkeen todellisuudesta. Eli nopeussignaalin digitoinnin (mikä sen muoto sitten onkaan) jälkeen sille pitäisi suorittaa signaalin skaalauksen (input -> haluttu positio pulsseina) jälkeen jonkunlainen digitaalinen suodatus jossa nuo asiat varmistetaan. Sikäli tuo muistuttaa alkeellista servo-ohjainta. Ehkä jopa PID-algoritmi voisi ratkaista asian kohtuullisen näppärästi, olkoonkin että kuulostaa ylisuunnittelulta. Samoin alussa se viisari pitäisi ajaa jotain mekaanista rajaa tjsp. vasten että tiedetään sen viisarin olevan oikeassa kohti asteikkoa, ennen kuin varsinaista arvoa aletaan näyttämään.

Jos ei ole kokemusta mikrokontrollereista ylipäätään, niin suosittelen ensin käyttämään ihan reilusti aikaa perusteiden haltuunottoon ja sitten vasta käymään varsinaisen sovelluksen kimppuun. On paljon mukavampi tehdä asioita kun tietää edes suunnilleen mitä on tekemässä. Niin ja C-kieltäkin olisi hyvä hallita, sen MCU:n erikoisuuksien lisäksi. Ehkä jonkun mahdollisesti kyseeseen tulevan MCU:n datalehteä olisi hyvä mulkoilla, tosin jos ei ole niistä lainkaan hajulla niin ne voivat olla melko hepreaa. Ei liene oikotietä onneen, kovaa työtä ainoastaan. Itse heitän vielä kolmannen MCU-perhevaihtoehdon, jota itse käytän nykyään useimmiten, MSP430. Tosin pintaliitoskammoiset älkööt vaivautuko :)

t. Janne

Jäsen
Jäsen
Viestit: 76
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2012 20:52
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 23:42
Joo mitä nyt tossa kattelin, niin tää on vähän turhan syvä suo tähän hätään, vaikka tällä projektilla ei mitään kiirettä ookaan. Katotaan sit noita mikrokontrollereita joskun kun on perus elektroniikka edes jotenkin hallussa.

Noin niinkun analogisena toteutuksena tuli mieleen semmonen vaihtoehto, että akselois viisarin piirilevylle ja piirilevylle kehään pieniä sähkömagneetteja. Näitä vaikka lomittain molemmille puolille paremman resoluution saamiseks ja viisarin akselista sit joku pien viiksi, jossa ois kestomagneetti. Keloja ohjaamaan LM3914 lediohjainpiirejä peräkkäin niin paljon kun tarvii. Anturiksi hammaskehä tai tapit pyörän napaan ja hal-anturi. LM2917 pitäs muuttaa sen antaman taajuuden jännitteeksi.

Tähän tarviis vaan keksiä pieniä keloja jostain jos ei ihan ite lähe tekemään. Lisäks ne ei vois olla kyl kovin tehokkaita kun toi lediohjain on tosiaan ledeille tarkotettu.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 148
Liittynyt: Pe Marras 18, 2011 8:19
ViestiLähetetty: Su Maalis 04, 2012 23:58
Todellinen propellihattuviritys olisi sellainen että haet jostain romikselta vanhan vaijeritoimisen nopeusmittarin ja kyhäät vaijerin tilalle pyörittimeksi pienen sähkömoottorin. Sen analoginen ohjaus on helppoa. Moottorin pitää olla suht vääntävä että mittarikoneiston vastus ei vaikuta pyörimisnopeuteen.

Jäsen
Jäsen
Viestit: 76
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2012 20:52
ViestiLähetetty: Ma Maalis 05, 2012 12:06
Niin no johan siinä nytkin on vaijeripyöritteinen mittari. Tää ei oo vaan mikään ihan ykönen kun ei sen lukemiin voi luottaa alle viiden kympin lukemissa ja päälle satasen lukemat on varmasti kans pielessä. Mut jos tässä ei nyt muuta ihmeellistä keksi, niin vois tohon vaihtaa vähintään jonkun vähän tuoreemman vaijeripyöritteisen kun ton 70-lukusen

Kokenut jäsen
Kokenut jäsen
Viestit: 200
Liittynyt: La Loka 17, 2009 1:44
ViestiLähetetty: Ma Maalis 05, 2012 12:48
Laita pieni servomoottori. Sitä on helpompi ohjata.

Ohjaus 0-10V jänniteviestillä:
http://www.epanorama.net/circuits/servo10v.html
Google löytää lisää vaihtoehtoja "servo driver circuit"

Servo (kannattaa valita digitaalinen malli):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6813

Jäsen
Jäsen
Viestit: 76
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2012 20:52
ViestiLähetetty: Ke Maalis 14, 2012 21:44
Miulla on nyt tämmöset hallussa:
http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/ ... uli-100224
http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/ ... ori-101669

Liike on aika tökkivää eli ei oikeen tommosenaan sovellu. Vois kokeilla tuota toista ohjainta toki alkuunsa, mutta oisko digitaali servo sit sulavampi liikkeinen kun toi analogi?

Kokenut jäsen
Kokenut jäsen
Viestit: 200
Liittynyt: La Loka 17, 2009 1:44
ViestiLähetetty: To Maalis 15, 2012 3:04
mraussi kirjoitti:Miulla on nyt tämmöset hallussa:
http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/ ... uli-100224
http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/ ... ori-101669

Liike on aika tökkivää eli ei oikeen tommosenaan sovellu. Vois kokeilla tuota toista ohjainta toki alkuunsa, mutta oisko digitaali servo sit sulavampi liikkeinen kun toi analogi?


Ei se varmaankaan tuosta ohjaimesta johdu. Servoissa ilmoitetaan yleensä nopeus. Hitaampi on tarkempi?

Tietääkö joku paremmin noista servoista

Paluu Apua aloittelijoille

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron