Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Pajatsoon elektroninen voitonmaksumekanismi

Täällä aloittelijat voivat kysyä apua elektroniikkaan liittyviin ongelmiin.

Valvoja: Moderaattorit


Kokelas
Kokelas
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Maalis 05, 2014 17:04
ViestiLähetetty: Ke Maalis 05, 2014 17:07
Hei. Olen tekemässä itse pajatsoa, ja ainoa auki oleva asia on enää voiton maksumekanismi. Olen ajatellut askelmoottorin käyttöä mikä pyörittäisi esim neljähakaista hammasratasta tietyn määrän jolloin tietty määrä kolikoita tipuisi ulos. Ongelma tässä sitten on se etten tiedä minkälaisia osia tarvitsisin enkä tiedä mistä niitä saan kun en noista asioista niin hirveästi ole kärryillä :? Eikä minulla ole mitään hajua miten saisin kolikon laukasemaan mekanismin silloin kun se sattuu osumaan siihen ''voittokoloon''. Ja toisaalta eri 'koloilta'' tulisi erilainen voitto elikkä sekin on vielä auki tarvitsenko useamman moottorin vai saanko yhdistettyä kaiken yhteen moottoriin siten että eri voitonmaksukoloista moottori pyrähtäisi eri määrän kierroksia. Toivottavasti joku osaisi auttaa minua löytämään oikeat komponentit ja asennustavan tai jos joku tietää paremman mekanismin niin olen erittäin avoin uusille ideoille Kiitos jo etukäteen :mrgreen:

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Ke Maalis 05, 2014 20:32
Tuo askelmoottori-ideasi vaikuttaa ainakin nopeasti ajateltuna ihan järkevältä, jos sen vaan saa luotettavaksi eli ei mene jumiin ja ottaa luotettavasti jokaiseen koloon kolikon.

Tuon ohjaukseen ehkä käyttäisin jotain mikrokontrolleria, sillä on samalla helppo antaa eri kokoisia voittoja. Siihen on aika simppeliä lisäillä vaikka minkälaisia antureita tarpeen mukaan. Tietty mikrokontrolleri vaatii jonkun verran ohjelmointia mutta sillä säästää ison kasan sekalaista komponenttia kun ei tarvitse kaikkia laskureita sun muita rakennella irto-osista.

Voittoanturiksi voisi soveltaa jotain valokennoa joka rekisteröi kolikon ohi mennessään aiheuttaman pimennyksen tai sitten jonkun metallintunnistusanturin (toimiiko esim hall-anturi tällaisessa?). Ensiimäisenä tuli mieleen mikrokytkin mutta se saattaa aiheuttaa jumituksia ja vähän mekaniikan toteutuksesta riippuen virhevoittojakin.

Ihan mielenkiintoinen projekti varmaankin. Hitto kun ei ole itsellä nykyisin aikaa mihinkään isompiin projekteihin, joku pajatsohan olisi aika kiva ajanvietekoje kun kavereiden kanssa joskus ottaa muutaman olusen... Pitäisi varmaan vaan rakentaa tuollainen toimimaan joillakin poleteilla, ei taitaisi olla ihan luvallista ryöstää tuollaisella pelikoneella kavereiden rahoja.
Avatar
Moderaattori
Moderaattori
Viestit: 597
Liittynyt: Su Tammi 28, 2007 14:31
ViestiLähetetty: Ke Maalis 05, 2014 21:25
Kolikot kaltevassa urassa jonossa josta solenoidi vetää tapin pois kolikon edestä ja samalla liikkeellä työntää toisen tapin heti kolikon taakse. Jousi palauttaa sähkön katkeuttua nämä takaisin ja uusi kolikko valuu odottamaan. Näin pulssi=yksi kolikko.

Voittokolojen tunnistus voisi toimia optohaarukoilla. :roll:

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Ke Maalis 05, 2014 22:07
Tuo optohaarukoiden sopivuus tuohon taitaa riippua siitä kumman mallinen tuo tekeillä oleva pajatso on. Piti oikein googlen kuvahaulla katsella pajatsojen kuvia ja muistin oikein että noita on ollut kahta mallia: toinen jossa kolikko putoaa voittoportin jälkeen koneen sisälle (tähän malliin optohaarukka siis kävisi) ja toisessa mallissa kolikko jatkaa portista suoraan pajatson alalaitaa kohti, joten tähän malliin tuskin saa optoa sopimaan taustalevyn ja lasin väliin koska rako on vain karvan verran kolikkoa isompi.

Itseasiassa tuo solenoiditappiratkaisukin vaikuttaisi ihan toimivalta. Sitten tuli vielä mieleen että rahat tulisivat lappeellaan putkea pitkin alas. Putkessa olisi pohja ja heti pohjan yläpuolella olisi kolikon korkuinen kolo josta joku solenoidi tms tönäisisi kolikon kerrallaan ulos.

Vaihtoehtoja on monia, eri asia onkin minkälainen rakenne on helppo rakentaa ja toiminnaltaan luotettava. Nuokin asiat tietty riippuvat rakentajan taidoista, käytettävissä olevista materiaaleista sekä kuinka paljon tilaa noille löytyy laitteesta.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 400
Liittynyt: Pe Maalis 06, 2009 18:23
ViestiLähetetty: To Maalis 06, 2014 22:13
Ensimmäisenä tuli mieleen tällänen:
Kuva

Huomaa Paint-tiedot... :mrgreen:
Tuohan ei oo mitenkään mittakaavassa tms muutakaan järkevää, kunhan tulee idea esille.
Eli kolikot on ylhäällä putkessa päällekkäin. Tuo päällimmäinen levy on juuri kolikon paksuinen. Reikälevy liikkuu sivuttaissuunnassa, eli kun reikä menee putken kohdalle, kolikko tippuu reikään, ja alla on toinen levy joka pysäyttää sen. Kun levy lähtee taas liikkeelle, se tippuu reiästä kun mennään alemman levyn reunan yli. Molemmin puolin reiät, joten molemmin puolin syötetään kolikoita.

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Su Maalis 09, 2014 14:52
Eri arvoiset voitonmaksut eri "lootasta" aivan kuin vanhassa pajatsossa. solenoidi päästää voittojonon tippumaan alas tietyltä korkeudelta. Kun voitto tappi on suljettu päästää ylempi solenoidi kolikoita tippumaan voittojonoon. "pilossa" olevaan voittojonoon tuo ratkaisu ei toimi, pitää olla joku muu ratkaisu voitonmaksuun siinä tapauksessa, että lasin takana oleva voittojono on tyhjä.

Kokelas
Kokelas
Viestit: 5
Liittynyt: Su Syys 12, 2010 13:41
ViestiLähetetty: Ma Elo 25, 2014 20:06
Tuli heti mieleen, kun täällä pajatsosta puhuttiin...

Mikrokontrolleri ja jonkinlainen solenoidi + vähän koodia. Tollanen patterimalli minkä voi laittaa ray pajatson prikan päälle.

Kolme nappia laitteessa, kovemmalle, hiljemmalle ja lyönti.

Kun kerran saisi säädettyä oikean lyöntivoiman, niin sen jälkeen rahaa tulisi ovista ja ikkunoista.

Ei nyt alkuperäiseen aiheeseen paljon liity, kunhan heitin ideani ilmoille.
:D :D :D

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Ma Elo 25, 2014 20:18
karvainen kirjoitti:Tuli heti mieleen, kun täällä pajatsosta puhuttiin...

Mikrokontrolleri ja jonkinlainen solenoidi + vähän koodia. Tollanen patterimalli minkä voi laittaa ray pajatson prikan päälle.

Kolme nappia laitteessa, kovemmalle, hiljemmalle ja lyönti.

Kun kerran saisi säädettyä oikean lyöntivoiman, niin sen jälkeen rahaa tulisi ovista ja ikkunoista.

Ei nyt alkuperäiseen aiheeseen paljon liity, kunhan heitin ideani ilmoille.
:D :D :D

Vaan eipä toimi tuo ideasi ainakaan "uusissa" pajatsoissa, niissä kun on siinä rahanampumissysteemissä sellainen mekanismi joka vaihtelee hieman kolikon lentorataa jokaisen laukauksen jälkeen. Eli muistaakseni siinä on joku epäkeskosysteemi joka pikkuisen muuttaa satunnaisesti kolikon lähtökulmaa niin ei voi millään automatisoidulla lyöjällä ainakaan helposti huijata. Ihan vanhoissa täysin mekaanisissa tuo temppu ehkä vielä toimisikin.

Ja "uusilla" pajatsoilla tarkoitan siis viimeisen 15-20 vuoden sisällä käytössä olleita malleja, tuon kulmansäätömekanismin huomasin joskus liki 20v sitten.

Paluu Apua aloittelijoille

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron