Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Kipinänesto LM2576HV:ssä?

Täällä aloittelijat voivat kysyä apua elektroniikkaan liittyviin ongelmiin.

Valvoja: Moderaattorit


Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 29, 2015 9:53
ViestiLähetetty: Ke Huhti 29, 2015 10:53
Kipinänesto LM2576HV:ssä?

Polkupyörässäni on litiumakkuja sarjassa 10 kpl sähkömoottorille, nimellisesti 36V, ja siis max 42 V täytenä.
Yritän ottaa siitä 5V kännykän Nokia E72-1 lataukseen ja Arduinoon. Kaikki siis vain omaan käyttöön.

Olen kokeillut 4.4 euron kiinalaista säädettävää"buck regulaattoria", joka perustuu piiriin LM2576HV. (DealExtreme tuote sku 193832). Todennäköinen kytkentä on
http://www.ti.com/lit/an/snva559/snva559.pdf
sivu 60.

Regulaattori näyttää mm. tekevän asiallisen 5V, mutta päälle kytkettäessä kuuluu pelottavia räsähdyksiä ja näkyy kipinä kytkentäpaikassa.
Ohut akusta regulaattoriin johtava 42Voltin lanka jopa paloi poikki(? tai katkesi muuten vaan).
Kun otan 42 Voltin sijasta 21 Voltin inputin regulaattoriin, niin saattaa syntyä pieni kipinä, mutta ei kuulu naksuja.

Netistä löytyi yksinkertaisia tapoja estää kipinä perustuen siihen, että kondensaattori Cin annetaan kytkettäessä latautua vastuksen kautta, esim.
http://scriptasylum.com/rc_speed/nospark.html
Jos vastus on useita kilo-ohmeja, 0.25 W, niin Cin kondensaattorin lataus täyteen voi viedä useita
sekunteja (ei haittaa minua).
Kondensaattorin täyttymistä odotellessa regulaattori voi saada "liian vähän" virtaa.
Onko tuollainen kipinänesto sopiva ko. regulaattorille? Vai voiko se joutua vahingollisiin tiloihin, rikkoen itsensä taikka jopa 5 V ulostulopuolella olevia laitteita ylijännitteellä? (jos on turvallisempi kytkeä regulaattori aina ensin akkuun ja vasta sitten känny ja/tai Arduino, niin voin sillä tavoin
tehdä. Tai onko päinvastainen järjestys parempi?)

Eli onko tällainen kipinänesto asiallinen tässä? Jos ei, mikä olisi yksinkertainen parempi ratkaisu satunnaiselle juottajalle?

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ke Huhti 29, 2015 12:32
Sinänsähän tuo piiri näyttäs kestävän yli 42V inputin, mutta mikähän siellä on konkan(konkkien) jännitekesto?
Muutenhan se on ihan normaalia, että elkon alkuvirta räpsäyttää, ja mitä isompi jännite, sen enemmän. Jos siihen laittaa "hidastusvastuuksen", joka on aina kytkennässä, niin sille tulee jo jonkinmoisia tehovaatimuksia.

Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 29, 2015 9:53
ViestiLähetetty: Ke Huhti 29, 2015 13:40
Jussi kirjoitti:Sinänsähän tuo piiri näyttäs kestävän yli 42V inputin, mutta mikähän siellä on konkan(konkkien) jännitekesto?


Muutenhan se on ihan normaalia, että elkon alkuvirta räpsäyttää, ja mitä isompi jännite, sen enemmän. Jos siihen laittaa "hidastusvastuuksen", joka on aina kytkennässä, niin sille tulee jo jonkinmoisia tehovaatimuksia.

Kiva kun vastasit , ja noin nopsaan.

Input-puolella kondensaattori tässä regulaattoriyksilössä sietää 63 V max, outputissa 36 V.

Jos käytän kokeeksi hyllystä 10 k ohmin vastusta, niin virta olisi enintään (42V/10kOhm = 4.2 mA) ja siis tehoa häviäisi siinä enintään 42V * 4.2 mA =176 mW. 1/4 Watin vastus siis riittäisi. Luultavasti pitää odottaa kauan, että kondensaattori täyttyy ja vasta sitten kytkeä varsinainen yhteysjohto akun ja regulaattorin välille. Sen jälkeen ei vastuksen läpi kulje oikeastaan yhtään virtaa.

Askarruttaa siis, voiko regulaattori tehdä jotain kamalia itselleen taikka muille piireille silloin kun sen inputvirta on kuristettu mitättömäksi? Jos ulostulopuoli on aivan avoin, niin eihän siellä ole virran tarvitsijoitakaan odotusaikana.

Voisi tietysti kokeilla ja katsoa, tuleeko savua, mutta vaikka ei tulisikaan heti, niin jää askarruttamaan, onko oltu vain onnekkaita, toistaiseksi. Ja jos savua tuli, on odotettava pitkään uuden regulaattoriyksilön saapumista, vaikka halpa se onkin.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ke Huhti 29, 2015 15:25
Jos ohitat sen vastuksen heti startin jälkeen, ei sillä silloin ole oikeastaan juuri mitään erityisvaatimuksia tehon suhteen. Mutta sen pitää olla sen verran pieni, että piiri käynnistyy kunnolla. Eli 10k on liikaa. Laita vaikka 100R siihen, ja 0,3W riittää, jos se vastus on käytön aikana ohitettu.

Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 29, 2015 9:53
ViestiLähetetty: Ke Huhti 29, 2015 15:51
Jussi kirjoitti:Jos ohitat sen vastuksen heti startin jälkeen, ei sillä silloin ole oikeastaan juuri mitään erityisvaatimuksia tehon suhteen. Mutta sen pitää olla sen verran pieni, että piiri käynnistyy kunnolla. Eli 10k on liikaa. Laita vaikka 100R siihen, ja 0,3W riittää, jos se vastus on käytön aikana ohitettu.

Kokeilenpa pienemmillä vastuksilla; jos niitä palaa, niin uusia on hyllyssä.

En oikein keksinyt googlelle avainsanojoa "käynnistyy kunnolla" - asiasta, mutta on tuntu, että siinä olisi jotain opittavaa. Miten pitkä aika on sallittua käynnistymiselle, tai miten sen voisi päätellä?

Hämmästelin vielä äskettäin, kun tavallisissa tietokoneliitännöissä syöttöjännite- ja maakultaukset ovat ulompana siten, että ne yhdistyvät ennen datalinjoja. Ei siinä varmaan monen millisekunnin ero ole kytkeytymisajankohdissa, mutta kuulemma todella olennista se, ettei datalinjat kytkeydy ennen virransyöttöä. Oppirahoina maksoin tästä tiedosta yhden mikroprosessorikortin :( . USB-liittimessäkin näkyy olevan lyhemmät kultaukset kahdessa keskimmäisessä (neljästä).

Tuntuu oudolta ajatella, että esim. puolen sekunnin viive käynnistymisessä olisi ok, mutta ei esim. 2 sekunnin viive. (uskon kyllä sitten, kun ymmärrän ... ;) )

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ke Huhti 29, 2015 17:09
Datalinjoissa on kyse vähän eri asiasta kuin tässä... Käynnistyy kunnolla tarkoittaa vain sitä, että inputin konkka varautuu, eikä hakkuripiiri jää pumppaamaan kun syöttö ei riitä. Esim. avautuva painonappi vastuksen yli, jota painat just sen aikaa, kun kytket virrat. Yhtään pidempää aikaa ei tarvita. Tuo 100R ei kuormittamattoman hakkurin kanssa kärsi, vaikka se olisi koko ajankin siinä välissä. Mutta heti, kun alat käyttämään ulostulosta virtaa, se vastus on syytä olla ohitettu.

Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 29, 2015 9:53
ViestiLähetetty: Ke Huhti 29, 2015 18:08
Jussi kirjoitti:Datalinjoissa on kyse vähän eri asiasta kuin tässä... Käynnistyy kunnolla tarkoittaa vain sitä, että inputin konkka varautuu, eikä hakkuripiiri jää pumppaamaan kun syöttö ei riitä. Esim. avautuva painonappi vastuksen yli, jota painat just sen aikaa, kun kytket virrat. Yhtään pidempää aikaa ei tarvita. Tuo 100R ei kuormittamattoman hakkurin kanssa kärsi, vaikka se olisi koko ajankin siinä välissä. Mutta heti, kun alat käyttämään ulostulosta virtaa, se vastus on syytä olla ohitettu.Kiitos näkökohdistasi!

Jatkan kokeiluja runsaan viikon kuluttua ja jos jotain odottamatonta ilmenee, niin kirjoitan tänne. Kaiken mennessä odotusten mukaisesti kertominen helposti unohtuu :)

Paluu Apua aloittelijoille

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron