Hölmön kysymyksiä.
Olen ajatellut ostaa 12 voltin sähköperämoottorin. Näissä ei kuitenkaan yleensä työntövoima ole kovin kummoinen, joten olen ajatellut käyttää moottoria 12 voltin sijasta 24 voltilla, sillä eikös tuollaisia DC-moottoreita voi ajaa myös suuremmalla jännitteellä, mikäli virta rajoitetaan moottorin maksimiin? 24 voltin lisäksi moottorin pyörimisnopeutta pitäisi pystyä säätämään portaattomasti PWM-säätimellä.
Ensiksi siis pitää metsästää 24 voltin PWM-säädin, joka kykenee 24 voltin jännitteen lisäksi käyttämään moottorille menevää virtamäärää, joka riippuu taas moottorista. Olen ajatellut ostaa 55 lbs sähköperämoottorin, joissa yleensä tuo virtamäärä moottorille on maksimissaan 50 ampeeria. Tällöin PWM-säätimen speksit pitää olla 24 volttia ja 50 ampeeria, varmuuden vuoksi ampeerilukemat voisi olla vähän suuremmatkin, jolloin säädinkin pysyisi viileämpänä(?). Kannattaako säädin kytkeä suoraan moottorille, vai noissa olevien nopeuskytkimien kautta?
Nimimerkillä joskus ostin kiinalaisen PWM-säätimen 12 voltille, johtojen paksuudet oli kohdillaan ja jaksoi pyörittää tuollaista 30 ampeerin moottoria yhden käyttökerran verran kunnes säädin antautui ja päästi voimasavut (säädin oli speksattu 12 VDC/40 A). Tämä säädin myös vinkui ikävästi, kaupallisien moottorien PWM-säätimet ovat äänettömiä, ja sellaiseksi pitäisi saada myös tuleva rakennelma.
Kuinka tällainen homma toteutetaan oikein?
Tiedote ylläpidolta:
Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.
Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.
Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.
Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.
Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.
-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com
E: PWM-säädin, sähköperämoottori ja suunnanvaihto
Valvoja: Moderaattorit
10 viestiä
• Sivu 1/1
Viimeksi muokannut pertti1234 päivämäärä Ma Elo 22, 2016 21:13, muokattu yhteensä 1 kerran
|
|
Tuota, miksi pitää kaivaa verta nenästään? Vain tuurilla saat paikat kestämään.
Kun jännitteen tuplauksella moottorin teho nelinkertaistuu, koska myös maksimi virta tuplaantuu (noin karkeasti). Eipä niissä koneissa taida kovin isoa varmuuskerrointa olla. Kai ne tehokkaammat ihan syystä maksaa enemmän... Jos taas rajoitat virran säätimellä moottorin maksimiin, niin koko kikkailu on täysin turhaa, koska silloin moottorin saama tehollinen jännite on juuri se sallittu 12V. |
|
Kysyvä ei tieltä eksy. Tämän takia koko touhusta kiinnostuin: http://www.cfnet.net/tm/
Tuossa on ajeltu moottoria 24 VDC setillä.
30 lbs versioilla vitosasennolla (= hanat kaakossa) virtaa menee 26 A, ja PWM-säätimellä taulukon mukaan virran ollessa 30 A on jännite 14 V -> moottorissa on enemmän kierroksia ja siispä nopeutta voisi olla enemmän. Enkä nyt mittään verta nenästä kaivele, vaan ihan omasta nikkarointiinnokkuudesta kyselen näitä hölmöjä kysymyksiä. Yksin ajellessa ja muutamaa uistinta vetäessä itselle riitti tuollainen 30 lbs moottori, mutta kaverin tullessa kyytiin jouduttiin ottamaan hänen 40 lbs moottori tilalle, kun 30 lbs ei jaksanut. Myös tuo 40 lbs moottori oli aikalailla maksimiasetuksilla, jotta pääsi noin 2,5 km/h uistelunopeuksiin. Nykyinen setuppi on sitten sellainen, että vaikka uistelen yksin, niin se 40 lbs työntö riittää vain niukin naukin uistelunopeuksiin, ja ajoaika jää lyhyeksi tämän vuoksi. Tarkoitus olisi siis uistella mahdollisimman kauan sopivaa nopeutta, josta koko ajatus on ylipäätään lähtenyt liikkeelle näistä moottorien kanssa ropailuista. Pidän mieleni skeptisenä, koska kaikki mikä on internetissä ei välttämättä pidä paikkaansa. Siksipä tänne tulin viksuilta kysymään, kun itse ei kaikesta kaikkea tiedä. Vinkkejä otetaan vastaan, otetaan vastaan. |
|
Juu, ns. ilmaisia lounaita ei ole. Millään jännite-säädin kikkailulla et pysty korvaamaan puuttuvaa tehoa. Etkä saa liian pienellä koneella lisää ajoaikaa tai nopeutta. Ainoa asia joka siihen pystyy vaikuttamaan, on moottorin hyötysuhde. Hitek ratkaisulla hoituu molemmat. Ja rahalla se tietty.
Jos tarviit jonkun tietyn antotehon koneesta ulos, pitääksesi sopivan vauhdin, niin siihen kuluu samantasoisella moottorilla ihan sama sähkömäärä sieltä varastosta (akku), vaikka kuin kikkailisit jännitteellä. Jännitettä nostamalla toki saadaan pienestäkin koneesta lisää tehoa ulos (kaivaa siis verta nenästä), mutta sillä ei säästetä akkua, vaan saadaan ainoastaan melko todennäköisesti kone kypsymään ennenaikaisesti. Tajusitko? E: Tämähän ei siis liity vain sähkömoottoreihin, vaan ihan mihin vaan, missä energiaa muunnetaan mekaaniseksi työksi. Ulos saatu työ riippuu muntimen hyötysuhteesta ja muista systeemin häviöistä, ei suoranaisesti siitä, miten energia tarjoillaan työkoneelle. Sähkövärkeissä nyt vaan sattuu olemaan sillai, että iso jännite ja pieni virta vähentää häviöitä, jotka voivat helposti olla joskus hyötytyötä suurempia väärin tehdyssä systeemissä. Mutta ei sovi tähän alkuperäiseen kysymykseen, jossa työkonetta ei vaihdeta isojännitteiseksi. |
|
Yhden teorian mukaan tehon syötön ajastuksen ja sähkömoottorin ankkurin asennon välillä on moottorin hyötysuhteeseen vaikuttavia seikkoja. Tilanne korostuu harjattomalla oikosulkumoottorilla. Sovelluksen kehittäminen tosin on erittäin haastavaa ja no toisaalta... hyviä ratkaisuja keksivälle se on myös taloudellisesti palkitsevaa.
|
|
Heitin syrjään ajatuksen PWM:stä 24 voltilla ja käytän 12 voltilla suosiolla. Tällaisen PWM-säätimen tilasin 80A versiona, jossa ei ilmeisesti ole suunnanvaihtomahdollisuutta sähköperämoottorikäyttöä ajatellen. Voisiko tähän rakentaa suunnanvaihtokytkimen? Virrankesto pitäisi olla siis palttiarallaa 50 ampeerin luokkaa, sillä moottori on 55 lbs. Mittasin moottorin maksimivirtoja pihtiampeerimittarilla veneen perässä, vitosvaihteella otti noin 42 ampeeria maksimissaan, mutta tietty varmuutta on hyvä olla suuremmallekin. Mistä tällaisen voisi rakentaa, tietty budjettiystävällinen ratkaisu olisi paras.
|
|
Pwm säädin itsessään ei missään muodossa mahdollista suunnanvaihtoa. Sen jälkeen on moottorin napaisuus käännettävä pakilla. Riittävän tukeva kytkin/yliheitin ratkaisu on siinä tarpeen. Mitäs siinä moottorissa on alkujaan sitä hommaa varten?
|
|
Mistäs tuollaisia saisi metsästeltyä, tarvetta kuitenkin olisi myös tuolle suunnanvaihdolle. Noissa moottoreissa on sisuskalut siis tähän tyyliin, tarkempaa toimintaperiaatetta en ole selvittänyt, muuten kuin että moottori kytketään (ilmeisesti) eri suuruisten vastusten kautta akkuun, jolloin moottorin pyörintänopeus tippuu. Ja suunnanvaihto hoituu sitten vain napaisuuden vaihdolla kun aletaan pakittamaan.
linkki |
|
Mitäs jos tutustut siihen koneen omaan kytkimeen ja hoidat sen mekaanisilla kytkinosilla sen suunnanvaihdon? Vai pitääkö se saada pois moottorin luota? Vaan eiköhän senkin siirto ole tehtävissä.
|
|
Toiminnan olet ymmärtänyt aivan oikein. http://www.kalamies.com/kalastus-keskus ... jaus-69405 Minä ratkoin asian noin, mutta 1khz PWM ohjaimella moottori hieman vinkuu. Käämien lakkaus ja rikiputken tukkiminen auttoi huomattavasti, mutta ei täysin. Mikäli löydät vastaavan äänettömän säätimen niin kerro. ![]() |
|
10 viestiä
• Sivu 1/1
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa