Sivu 1/1

optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Ma Joulu 05, 2016 20:32
Kirjoittaja noviisi
Hei!

Noviisi (täysi amatööri) kaipaa tietoa seuraavasta ongelmasta: juoksumatto herkesi toimimasta, heittää vikakoodia E21. Noin 15 vuotta vanha peli, ei manuaalia, maahantuojalta ei enää osia saa. Kuitenkin alkujaan laatuvehje, moottorit jne edelleen pelaavat ongelmitta . Ahkeran googlettelun jälkeen epäilen viaksi nopeusanturia, jonka arveluttavan liitoksen naapurin sähkäri kertaalleen uudelleenjuotti, mutta vika palasi parissa päivässä, kun erehdyin siirtämään värkkiä (Liitoksissa ei ole vikaa, tämä on tarkastettu!). Nopeusanturi lienee (jälleen kauheaa googlen säläämistä) ns. optohaarukka. Maahantuoja siis ilmoitti, ettei tämän ikäiseen vehkeeseen varaosia löydy, nopeusanturikin lienee nykyään magneettinen. Noita optohaarukoita sentään näkyy myymälöissä vielä olevan. Kysymys: onko mitään mahdollisuutta löytää ja korvata vanha anturi uudella? Millä pelillä saan selville, minkämoisia ominaisuuksia ko. anturilla tulee olla? Oletan, että näitäkin on erilaisia.

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Ma Joulu 05, 2016 22:09
Kirjoittaja Jussi
Optohaarukoiden sähköiset ominaisuudet ovat sillai yleensä aika lähellä, että fyysisesti sopivalla voi kokeilla. Jos siitä vanhasta ei löydy mitään tietoja.

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Ti Joulu 06, 2016 10:12
Kirjoittaja noviisi
Juu, minkäänlaisia merkintöjä siinä vanhassa ei ole. Ilmeisesti en saa mitään vahinkoa kuitenkaan aikaiseksi, vaikka lähden uutta kokeilemaan tuurilla?

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Ti Joulu 06, 2016 22:48
Kirjoittaja Jussi
Mitään en varmaksi lupaa, mutta melko todennäköisesti mitään ikävää ei tapahdu. Tosin eipä se ihme temppu ole mittailla sen vanhan toimintakaan.

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Pe Joulu 09, 2016 22:18
Kirjoittaja Duunari
Eli siinä on jokin kiekko jossa reikiä/ lasi jossa viivoja tai jotain sinnepäin?
Ja se hökötys pyörii "anturin" välissä?
Kuva
Optohaarukassa on lähetin ja vastaanotin, ne pitää olla oikeinpäin, ja myös niiden napaisuudet.


Laitappa laitos palasiksi ja kuvia tänne niin katsellaan. (kuvia ei ole koskaan liikaa, myös se piirilevy johon johdot menee)

Vahva veikkaus että tuo saadaan vielä toimimaan.

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Ma Joulu 12, 2016 21:24
Kirjoittaja noviisi
Piru merrassa!

Tilasin paikallisen sähköliikkeen kautta paria eri ominaisuuksilla varustettua optohaarukkaa, molempia varmuudeksi kaksi kappaletta, jos vaikka testaillessa tapahtuu vahinkoja. Ensimmäisessä parissa (OPB990T51Z) todennäköisesti oikeat ominaisuudet. Alkuperäisessä laitteessa kolminapainen liitin. Ylimmän ja keskimmäisen välinen jännite noin 5V, ylimmän ja alimman noin 4,3V, keskimmäisen ja alimman noin (-)0,7V. Vanhassa haarukassa on vain kolme piuhaa: laitimmaiset menevät omaan sakaraansa, keskimmäisestä menee piuha molempiin. Uudessa versiossa on peräti viisi piuhaa, toiseen sakaraan kaksi ja toiseen kolme. Netin selailun jälkeen epäilen että, ensimmäiseen punainen=anodi ja musta=katodi, toiseen valkoinen=Vcc(?), sininen=output ja vihreä=maa.
Kysymys kuuluu: onko nyt ostettu haarukka edes mahdollista saada toimimaan halutulla tavalla? Ja mitä piuhoja pitää yhdistää minne? Äkikseltään arvioituna summamutikassa testaillessa menee ihmiselämä. Ja voiko osa piuhoista olla merkityksettömiä?

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Ti Joulu 13, 2016 2:32
Kirjoittaja Jussi
Ne alkuperäisen yhdessä olevat on todnäk duunarin kuvan nastat 2 ja 3. Ir diodin anodi menee suoraan plussalle etuvastuksen kautta ja siihen jäljelle jäävään tullee ylösveto plussasta aika ison vastuksen kautta, suora linja menee ehkä prossulle tms.
5-napaisessa voi fototrankun kantakin olla tuotu ulos, tai sitten jotain ihan muuta.

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Pe Joulu 16, 2016 21:06
Kirjoittaja noviisi
Molemmille kiitokset tähänastisesta! Haarukan välissä tosiaan pyörii reikälevy. Kuvia ei valitettavasti saa laitettua, vanha haarukka on jo roskissa. Ja piirilevy kerrassaan viheliäisessä paikassa kuvien ottamista ajatellen. Olisiko valistuneita arvauksia tai jopa varmaa tietoa, minkä värisiä piuhoja yhdistän vanhan liittimen napoihin huomioiden nuo mittaamani napojen väliset jännitteet? Nuo netistä löytämäni tiedot piuhojen värikoodeista eivät valitettavasti kerro minulle yhtään mitään. Miten suhtautuu Vcc, Output ja Groud emitteriin ja collectoriin? Anodi ja katodi sentään ovat samoja sekä Duunarin kuvassa että nettitiedoissa
Ostin siis myös toisenlaisia haarukoita, joissa napoja on vain neljä. Niissä kuitenkin kollektori-emitteri-lähtöjännite 30V, tässä 5-napaisessa kaiketi 5V, joka omiin mittauksiini siis näyttäisi sopivan kuin nakutettu. Onko tätä 30V:n versiota edes järkeä testata? Antamienne ohjeiden perusteella tämä nelinapainen olisi tietysti huomattavasti helpompi saada liitettyä ihan.

Re: optohaarukka särki!

ViestiLähetetty: Pe Joulu 16, 2016 23:22
Kirjoittaja Jussi
Tuota, ei noissa ole mitään värikoodeja. Kuka laittaa ihan mitä väriä tahansa mihin haluaa.
Optohaarukan fototrankulle annettu jännitearvo kuvaa kestoa, eli maksimia, mitä voi käyttää. Toimii se 5V kans.
Ir diodin katodi ja fototrankun emitteri laitetaan yleensä perussetupissa siihen Groundiin. Vcc vois olla ir diodin plussa ja output ehkä sitten fototrankun kollektori (minkä sitten diodilta levyn läpi päässyt ir-valo yrittää vetää siihen groundiin).
Noista jännitteistä on paha sanoa yhtään mitään, pitäs tietää oikeesti mitä mittasit. Ir-diodin kynnysjännite on luokkaa 0,9-1,0V, joka siis pitää ehjällä diodilla löytyä sen plussan ja groundin väliltä. Fototrankun kollektorilla pitäs olla vaihtuva jännite, esim. ehkä n.5V, kun levy peittää haarukan välin. Ja ehkä jotain 0,2-1,0V kun väli on auki ja valo kulkee.