Sivu 1/1

Teollisuusleivinuuni laukaisee vikavirtasuojan

ViestiLähetetty: Pe Maalis 03, 2017 15:05
Kirjoittaja Jman
Ongelma on voimavirtakäyttöisessä teollisuusleivinuunissa, joka muutaman minuutin lämmettyään laukaisee vikavirtasuojan. Jos vikavirtakytkimen palauttaa sen jälkeen uudelleen toiminta-asentoon niin kytkin laukee heti aina sen jälkeen, kun uunin käynnistää.
Etupanelissa on lämpötilatermostaattisäädin sekä valintakytkin vastuksien käytölle.
Jostain uuni lyö vuotovirtaa maahan ja laukaisee vikavirtasuojan. Uunissa on ylä- ja alavastus, jotka päällisin puolin vaikuttavat ehjiltä. Voisiko vastukset kuitenkin lämmetessään vuotaa virtaa runkoon ja sen vuoksi vikavirtasuojaus laukee? Pystyykö vastusten toimivuutta mitenkään helposti mittaamaan? Mikä muu voisi vian aiheuttaa? Uunin johto ja pistoke on lähes uusi.

Onko normaalia, kun uunin voimavirtapistokkeeseen ei tule nollajohdinta uunin sisältä ollenkaan?

Re: Teollisuusleivinuuni laukaisee vikavirtasuojan

ViestiLähetetty: Pe Maalis 03, 2017 16:16
Kirjoittaja Jussi
Kyllä vastukseen voi tulla maavuotovika, joka esiintyy lämpimänä. Vastuksista johdot irti lämpimänä, niin eristysvastusmittari luultavimmin paljastaa syyllisen.
Ja kyllä voi olla kytketty ilman nollaakin. Uunin omasta kytkentäohjeesta löytynee sallitut kytkentävaihtoehdot, arvaamalla niitä ei tiedä.

Re: Teollisuusleivinuuni laukaisee vikavirtasuojan

ViestiLähetetty: Pe Maalis 03, 2017 19:25
Kirjoittaja L18
Meillä töissä mitkään koneista, missä ei ole nollajohdinta kytketty, eivät toimineet vikavirtasuojan kanssa. Ei kai niiden pitäisikään?
Eikö vikavirtasuoja vertaile vaiheiden ja nollan virtaa toisiinsa, ja jos se on poikkeava niin katkaisee?

Re: Teollisuusleivinuuni laukaisee vikavirtasuojan

ViestiLähetetty: Pe Maalis 03, 2017 21:05
Kirjoittaja jahonen
Ei vikavirtasuoja mittaa mitään muuta kuin virtojen summaa. Kolmivaiheinen vikavirtasuoja mittaa vaihevirtojen ja nollajohtimen virran summaa. Nollajohdin voi olla virrallinen tai virraton, kunhan virtojen summa on nolla, siis I(L1)+I(L2)+I(L3)+I(N)=0. Symmetrisessä kolmivaihejärjestelmässähän nollajohdin on virraton joten sitä ei tarvita.

Itselläni on 4 kW kolmivaihekompressori jossa ei ole myöskään nollajohdinta ja se toimii kyllä ihan ok vikavirtasuojan kanssa. Moottori on kytketty kolmioon, jolloin nollajohtimelle ei edes ole paikkaa. Vehje tekee muut käyttösähkönsä 400/24 VAC muuntajalla.

Siis mikäli joku laite ei toimi vikavirtasuojan kanssa niin syy on se että ko. laite on todennäköisesti jotenkin viallinen ja vuotovirta ylittää laukaisurajan (30 mA suojalla laukaisuvirta on jossain 15 ja 30 mA välissä, mitä itse mittaillut niin luokkaa 20 mA on aika tyypillinen arvo).

t. Janne