Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Subbari->transistori(MIKÄ?)->LED nauha

Keskustelua audiolaitteista ja äänentoistoon liittyvästä elektroniikasta

Valvoja: Moderaattorit


Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Helmi 08, 2013 18:52
ViestiLähetetty: Pe Helmi 08, 2013 19:06
Moi vaan.
Aina olen tämmöisestä unelmoinut http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Q10fGal6cz0#t=53s
Eli siis LED-nauhan kiinnittäminen subbariin vaikkapa tuolleen kuten tuossa videossa.
Eikös tämä siis mene niin että subwooferista menee johto jonkinlaiseen transistoriin(joka rajoittaa virran määrää?) ja siitä johto LED-nauhaan.

http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/rgb-ohjain-led-ohjaimet-led-lista-listat-led-nauhat-led-nauha-led-lista-led-listat/kuivantilan-led-nauha-punainen-nimellisjannite-12vdc-102937
Jotakin tämänkaltaista nauhaa meinaisin hankkia, suunnilleen 60 senttiä pitkä, vaikken ole mitannut niin että nauha menisi samaatietä kuin tuossa videossa.
Miten sen johon saisi lähtemään niin ettei se syö subbarilta virtaa, ettei soi hiljempaa?
Ainoa ongelma tässä on se, ettei minulla ole mitään tietoa minkälainen transistori(?) pistää väliin. Jos nyt vaikka käyttäisin noita yllämainittuja LEDejä, paljonko virtaa niiden pitäisi saada?
"Virrankulutus / 5 cm n. 20 mA.
Virrankulutus / 5m n. 2 A"
Jos nauha tulee olemaan noin 60 senttiä pitkä, niin suunnilleen 120mA? Mistäs ihmeestä löytäisin sellaisen joka rajoittaisi juuri 120mA:lle?
http://www.bebek.fi/kauppa/index2.php
Tuolta löytyisi transistoreita, jos ne nyt ovat niitä mitä tarvin. Mutta mikään ei ole 12V ja ~120mA

Tosiaan kaiutinsarja, jonka subbariin Ledit olisi tarkoituksena kytkeä on Logitech Z623.
Joku asiasta tietävä voisi vähän valaista minua :)

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: Pe Helmi 08, 2013 21:54
Ensinnäkin, tuo ledinauha ei tarvitse mitään virranrajoitusta, se on suunniteltu toimimaan suoraan 12V jännitteellä eli siinä on virranrajoitusvastukset itsessään.

Toinen pointti on, että tarvitset jostakin 12V jännitteen jolla saat vilkuteltua ledejä. Ehkä tuon subbarin sisältä saattaa sopiva jännite löytyäkin mutta varmempi tapa on hankkia joku erillinen 12V noin 200-500mA jännitelähde.

Ohjaus ledeille onkin sitten oma stoorinsa. Itse varmaankin etsisin vahvistimen piirilevyltä valmiiksi monotetun audiosignaalin joka on menossa tuon subbarin päätevahvistimelle ja ottaisin ohjauksen siitä. Tosin, saa tuon otettua vaikka suoraan inputin RCA-liittimien luotakin vaikkapa vastussummauksella monottamalla. Tuo ohjauksen ottopaikka tietty riippuu vähän siitäkin haluaako että volumesäätö vaikuttaa ledien vilkkumiseen.

Ohjaussignaalilla taasen ohjataan vaikkapa jotain trankkua tai fettiä joka ohjaa 12V jännitettä tarpeen mukaan ledinauhalle.

Tuossapa siis vähän teoriaa näin alkajaisiksi...

Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Helmi 08, 2013 18:52
ViestiLähetetty: La Helmi 09, 2013 1:07
En sinäänsä paljoa ymmärtänyt, tarpeeksi kumminkin. Aattelin vain että varmasti jostaki löytyy semmonen ledi-nauha joka toimii helpommalla keinolla, eli johot-subwooferista-tavalla. Vai pitääkö siinä vaiheessa olla jotakin yksittäisiä ledejä että virta riittäisi?
Nimittäin ois paljon mukavampaa kun ei tarvisi alkaa vahvistimella leikkimään, enhän minä päätevahvistimista, monotetusta audiosignaalista tai vastussummauksesta mitään ymmärrä :D

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: La Helmi 09, 2013 10:46
Noissa ledinauhoissa on virranrajoitusvastukset aina mukana eli ovat tarkoitettu käytettäväksi tietyllä tasajännitteellä, yleensä 12V. Kaiuttimelle menevä signaali on vaihtojännitettä jonka amplitudi (eli se jännite) muuttuu äänen mukaan.

Jos tuon nauhan kytkee suoraan kaiutinelementille meneviin johtoihin niin kyllähän sen saa tietty vilkkumaan jotenkuten reippailla äänenvoimakkuuksilla mutta hiljempaa soittaessa se ei jaksa vilkkua. Sitten jos taas vääntää liikaa volaa niin ledit poksahtelevat. Lisäksi tuollainen suora kytkentä heikentää äänenlaatua ja saattaa jopa rikkoa vahvistimen.

Tuon takia tuolle (tai jollekin muulle) ledinauhalle pitää saada käyttöjännite jostain muualta kuin kaiutinjohdoista. Erillinen jännitelähde siis on se (varsinkin aloittelijalle) helpoin tapa, saahan sen käyttöjännitteen toki erittäin suurella todennäköisyydellä subbarin vahvistimen poweriltakin otettua mutta silloin pitää tietää mitä tekee.

Varmaankin helpoin tapa olisi suoraan hankkia ääneen reagoiva ledinauha, niissä on pieni kytkentä joka kuuntelee ympäröivää meteliä mikrofonilla joten subbarin ja sen vahvistimen kytkentöihin ei tarvitsisi koskea. Muussa tapauksessa pitää itse rakennella joko tuollainen kuunteleva kytkentä tai ottaa signaali jostain subbarin uumenista ja rakentaa sopiva ohjauskytkentä.

Eli ihan simppeliä tuon tekeminen ei ole jos meinaa että se toimii edes kohtalaisesti, äänenlaatu pysyy kelvollisena eikä mikään hajoa.

Toki itsekin olen joskus pikkukersana pistänyt yksittäisiä ledejä etuvastuksen kanssa suoraan kaiutinjohtoihin mutta lopputulos oli aina enemmän tai vähemmän epämääräinen.

Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Helmi 08, 2013 18:52
ViestiLähetetty: La Helmi 09, 2013 15:09
StiNgeR kirjoitti:Varmaankin helpoin tapa olisi suoraan hankkia ääneen reagoiva ledinauha

Näitä oon etsinyt vähän vaikka mistä mutta eipä ole löytyny. Löytyisikö näitä mistään nauhoina, koska itse en ole ainakaan löytänyt

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 594
Liittynyt: Ma Tammi 29, 2007 21:52
ViestiLähetetty: La Helmi 09, 2013 21:15
Googlella löytyy muutamia hakusanoilla "audio synchronized led driver". Pikaisella vilkaisulla ainakin pari noista osaa ohjata suoraan 12V ledinauhaa. Ja löytyy mikrofonista ohjauksen ottavia sekä ihan linjatasoisesta signaalista (eli esim PC:n äänikortista).

Kokelas
Kokelas
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Helmi 08, 2013 18:52
ViestiLähetetty: La Helmi 09, 2013 23:16
Löyty tämä LM4970 ajuri, mutta sekin ottaa kaikki taajuudet 0->20kHz. Juuri tämän takia olisi vähän kätevämpi jos subwooferin johot saisi suoraan ledinauhaan, tulisi ainaki oikeat taajuudet, eikä tarvisi erillistä piirilevyä miettimään.
Pelkkä ledihän toimisi tällä subwooferin johot -> transistori -> led metodilla, mutta lednauha on kyllä paljon hienomman näköinen joten sellainen pitäis saada.
Ja sittenku nämä LM4970 tapaiset ajurit löytyy ainoastaan ulkomailta, mutta mieluiten suomalaisilta sivuilta hankkisin.

http://www.ledtek.fi/Verkkokauppa/ohjain-3x4a-p-643.html Tälläinen 5-24V RGB ohjain löyty.
Saisiko tuon virtalähteeksi liitettyä sen subbarista tulevan johdon?
Jos se vaatii sen vähintään 5V, niin tarkoittaako se että se saa 5 voltilla jo ledit vilkkumaan niinkuin pitäisi?
Tosiaan tuo Logitech Z623:sen vahvistin antaa 130W subbarille, että onko se sitten tarpeeksi voltteina jotta se saisi valot vilkkumaan kunnolla, ja niin ettei tarvisi pitää täydellä voluumilla? :D

Paluu Audiolaitteet ja äänentoisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron