Sivu 1/1

PA vahvistin B-luokan muuntajapäätteellä ja räkänen ääni.

ViestiLähetetty: To Helmi 14, 2013 22:53
Kirjoittaja Jussi
Onkohan tollasessa b-luokan raudallisessa päätevahvarissa normaalistikin vähän räkänen ääni pienillä voimakkuuksilla? Ihan olemattomalla voimakkuudella sitä ei enää huomaa, ja sitten kovemmallaan se tuntuu muuten häipyvän, mutta sellaisella huone-uutistenkuuntelutasolla se on vähän ikävä.
Siinä on syötössä kaksilenkkinen pieni audiomuuntaja jonka läpi biasvirta syötetään kummankin puolikkaan ohjaintrankulle (molemmat npn) ja ohjaimelta suoraan kolmen npn trankun rinnankytkettyyn (taas molemmat npn) varsinaiseen päätteeseen. Kumpikin puolikas sitten syöttää plussaa omalta puoleltaan keskiotostaan maissa olevaan päätemuuntajaan, jossa sitten PA-vehkeelle tyypillisesti on useita impedanssi-ulostuloja.
Skoppi ei oikein paljastanut mitään kuvassa... Eikä vielä jaksattanut virittää signaaligenistä johonkin inputtiin.

Periaatteeltaan aika pitkälle kuten tämä: http://www.electronics-tutorials.ws/amplifier/amp_6.html, mutta muuntajien plussat ja miikat päinvastoin.

Re: PA vahvistin B-luokan muuntajapäätteellä ja räkänen ääni

ViestiLähetetty: Su Helmi 17, 2013 13:12
Kirjoittaja Jussi
Kylläpähän se taitaa olla ominaisuus, jota pahentaa se, että päätepavut eivät ole samaa tyyppiä. Alkuperäistä trankkua tuntuu löytyvän huonosti (2SD845). Pikkasen biasvirtaa nostamalla se liukuu lähemmäs AB-tyyppiä ja ääni siistiintyy selvästi.