Sivu 1/1

Kannettavaan audiolaitteeseen häiriönpoistoa?

ViestiLähetetty: Ti Syys 01, 2015 7:47
Kirjoittaja L18
Tervehdys, olen rakennellut vanhaan kaiuttimeen sisälle vahvistimen ja akut, niin että sitä voi käyttää kannettavana "soittimena" mökeillä ja muuten vaan ulkoilmassa. Itse vehje on toiminut oikein hyvin jo pari vuotta. Sisällä siis 2x20w pikkuvahvistin, vapaa-ajan akku, kytkin ja sulake. Musiikkisignaali tuodaan 3.5mm liittimeltä.

Nyt kuitenkin lisäsin siihen USB-laturin että saa niitä soittavia vehkeitä ladattua sisäisestä akusta, kun niistä tuppaa virta loppumaan paljon ennen itse kaiutinta. Kyseessä auton tupakansytyttimen laitettava USB-tökkeli, joka johdotettu suoraan laitteen sisälle, ja USB-liitin tuotu kotelon ulkoreunaan.

Sekin toimi ihan ok, mutta ongelmana on häiriöäänet. Eli jos vaikka puhelimesta soittaa musiikkia, ja sitä lataa samaan aikaan, alkaa kuulumaan sellainen hurina. Jos lataa jotain muuta kuin soittavaa laitetta, mitään ylimääräisiä ääniä ei toimi.
Yritin myös laittaa bluetoothin tähän, kytkemällä sen sisälle siihen USB-laturiin kiinni, mutta siitä taas tuli niin järkyttävät häiriöäänet ettei sitä voinut käyttää mitenkään. Tähän saattoi tietysti olla syynä se, että kyseinen bluetooth-palikka oli joku halpis kiinanvehje.

Olisikohan jotain hyviä vinkkejä millä noita häiriöääniä saisi poistettua?

Re: Kannettavaan audiolaitteeseen häiriönpoistoa?

ViestiLähetetty: Ti Syys 01, 2015 14:11
Kirjoittaja Raimo
Moi!

Häiriöt on yleensä suodateltu kondensaattoreilla...Häiriön lähde ei välttämättä ole tiedossa, koska häiriön lähde voi olla tulosingnaali tai antojännite. Ensiksi kannattaa koittaa, että loppuuko häiriö jos syötät vahvistimeen ja audiosoittimeen tehoa eri lähteistä. jos häiriö esiintyy edelleen vikalähde on jossain puhelimen laturin ja akun välissä. Jos häiriö poistuu voit koittaa suodattaa vahvistimen antojännitteen jollain sopivalla elektrolyyttikondensaattorilla. 42V ja 10 000 mikroa on jo hyvinkin ylimitoitettu, mutta toimii varmasti

tuollainen vaikka

http://www.aliexpress.com/item/High-Qua ... 71657.html

Ja yksi häiriön syy saattaa olla, se, että asennus taitaa olla kelluva?

Re: Kannettavaan audiolaitteeseen häiriönpoistoa?

ViestiLähetetty: Ti Syys 01, 2015 14:50
Kirjoittaja L18
Kiitokset viestistäsi, tuota on tosiaan kokeiltu niin että puhelin latautuu ihan pistokkeesta, ja silloin mitään häiriötä ei esiinny.

Nyt kun noita maita rupesin pohtimaan, niin tuohonhan syntyy melko mojova ground looppi kun puhelimeen on kytketty sekä USB-kaapeli että audiokaapeli, olettaen että USB-maa ja audiomaa on samaa potentiaalia puhelimessa? Siinä saattaisi olla syypää.
Pitääkin tutkia miten nuo maat kytkeytyvät eri vehkeissä.
Jos syy löytyy sieltä, mitenhän sitä saisi poistettua, tai edes vähennettyä?

Re: Kannettavaan audiolaitteeseen häiriönpoistoa?

ViestiLähetetty: Ke Syys 02, 2015 0:04
Kirjoittaja Jussi
Se usb-laturi on varmasti tehty jollain halvimmalla tarpeen täyttävällä hakkurilla, jossa tuskin on uhrattu ajatustakaan yhtäaikaiseen audiokäyttöön. Mitäs jos tekaisetki sen 5V jollain analogisella regulla? Sillai ihan perinnetyyliin.

Re: Kannettavaan audiolaitteeseen häiriönpoistoa?

ViestiLähetetty: Ke Syys 02, 2015 10:23
Kirjoittaja Raimo
Niin lataaminen pitäisi tehdä samalla laturilla vaikka toisesta akusta, jolloin se laturin vaikutus selviää... Maa ongelmiin yksi keino on kytkeä miinus maahan, mutta sinun sovelluksessa se ei taida toimia jos ajatuksena on kannettava laite. Jussin idea regulaattorista vois olla pankkiratkaisu, Ja ainahan voi koittaa tuota konkkaa. Sellainenkin tuli mieleen, että jos olet koteloinut laturin ja vahvarin samaan laatikkoon hakkuri voi häiritä jo induktiivisestikkin vahvarin signaalia. Induktiiviset häiriöt voi selvittää viemällä laturin kauemmaksi vahvarista ja jos ongelma on siinä ne voi selättää laittamalla peltilevyn laturin ja vahvarin väliin.

Re: Kannettavaan audiolaitteeseen häiriönpoistoa?

ViestiLähetetty: Pe Syys 04, 2015 15:09
Kirjoittaja L18
Jussi kirjoitti:Se usb-laturi on varmasti tehty jollain halvimmalla tarpeen täyttävällä hakkurilla, jossa tuskin on uhrattu ajatustakaan yhtäaikaiseen audiokäyttöön. Mitäs jos tekaisetki sen 5V jollain analogisella regulla? Sillai ihan perinnetyyliin.


Juu, tuo varmaan voisi olla se helpoin ratkaisu...mutta pitikös USB:n datalinjoille tehdä jotain että esim. puhelin suostuu lataamaan täydellä virralla? Muistelen, että siinä oli joku juttu millä puhelin tietää pystyykö syöttävä laite antamaan paljon vai vähän virtaa.

Pitääpä ihmetellä sitä enemmän kun pääsen taas laitteen luokse.

Re: Kannettavaan audiolaitteeseen häiriönpoistoa?

ViestiLähetetty: Su Syys 06, 2015 12:03
Kirjoittaja StiNgeR
Ongelma lähtee joko vaihtamalla laturi parempaan (tai vaikka korvaamalla se lineaariregulla) tai sitten laittamalla audiopuolelle erotusmuuntajat. Sama ongelma tulee monesti vastaan läppärilläkin joka latauksessa ollessaan suoltaa kaiuttimiin hirveää surinaa. Joku bilteman halpis RCA-erotuspalikka ajaa asiansa tuossa käytössä ihan hyvin.

Varsinkin halpismallin USB-autolaturit ovat ihan järkyttäviä häiriölähteitä ja tuo erotusmuuntaja on melkeimpä varmin tapa saada pörinät pois.