Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Ongelmia ASAn kanssa

Keskustelua analogielektroniikasta

Valvoja: Moderaattorit


Kokelas
Kokelas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 8:33
ViestiLähetetty: Su Loka 28, 2012 18:08
Velipoika toi ihmeteltäväkseni vanhan (1974?) ASA 2000 Q:n, en ole onnistunut löytämään mistään kytkistä ko. vahvistimeen ja olen yrittänyt hakuammuntamenetelmällä päätellä mistä vika johtuu, ja aina menee ohi. Vika on yksinkertaisuudessaan seuraava, vahvistin kyllä toimii mutta polttaa aina sulakkeet, siis kaiutinlinjasta, ja molemmista jos vain kaikuttimet on kiinni. Kokeilin toivorikkaana toisenlaisella kaiuttimella, huonoin tuloksin eli virtaa haukkaa liikaa joku jossain mutta missä. Olisiko mitään vinkkejä mistäpäin lähtisi vikaa etsimään, ja mistäkö voisi etsiä kytkiksiä vanhoihin vermeisiin. Google ei auttanut kytkimien suhteen, tai siis en keksinyt oivia hakusanoja, ja nyt alkaa hiljalleen tulemaan vain apusanoja.

Ja jotta mystiikkaa olisi tarpeeksi, niin tuo mokoma ASA lähti aluksi toimiin hyvin ja kuuntelinkin sitä hyvän tovin eikä mitään ongelmia, ja en tehnyt muuta kuin vaihdoin sulakkeen ehjempään. No seuraavana päivänä piti taas alkaa kuuntelemaan ASAa mutta nyt se mokoma päättikin polttaa molemmista kanavista sulakkeen.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Su Loka 28, 2012 20:15
Onkohan noissa yksipuolinen käyttis pääteasteessa ja kaiutinlähdössä kookas elko? Jos näin on niin kannattanee tarkistaa sen elkon kunto, voi olla oikosulussa jostain syystä.

t. Janne

Kokelas
Kokelas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 8:33
ViestiLähetetty: Ma Loka 29, 2012 10:58
jahonen kirjoitti:Onkohan noissa yksipuolinen käyttis pääteasteessa ja kaiutinlähdössä kookas elko? Jos näin on niin kannattanee tarkistaa sen elkon kunto, voi olla oikosulussa jostain syystä.

t. Janne


Juu, siellä oli molemmissa kanavissa 2200 mikron konkat, irroitin toisen ja mittasin, oikosessa ei tunnu olevan mutta vastus on kyllä pienempi kuin uudessa vastaavan kokoisessa Resistanssit olivat n. 30 M (uusi) vastaan n. 14 M (vanha), liekö tuolla mitään merkitystä, se vanhakin kyllä näytti oikeita kapasitanssi lukemia, jopa hieman enemmän mitä purkin kyljessä seisoo. Pahus kun ei uskalla testata sillä uudella miten tuo vahvistin käyttäytyisi, jännitearvo kun on 25 siinä uudessa ja 40 veetä alkuperäisessä. Lienisikö tuo heti kättelyssä tulla silmille tuo pienempiarvoinen konkka jos sen laittaisi ja kokeilisi.

Täytynee hieman kysellä tietoja tuosta konkan käyttäytymisestä, ja muustakin, kävin nimittäin samana vuonna (-74) kun tuo ASA synnytettiin 3-vuotista RTV-masentajan linjaa ammattikoulussa, ja nyt eläkkeellä ollessa iski innostus ratioiden ja muidenkin sähköisten vermeiden vääntelyyn. Väliaika vuodesta 75 vuoteen 2008 tuli tehtyä aivan jotain muuta mihin koulutus edellytti, ja tästä syystä on opit "hieman" ruosteessa siltä(kin) alalta.

Muoks: Testasin sittenkin, ja hengissä ollaan mutta tuo virtaa ASA haukkasi ilm. edelleenkin liikaa. Eli L ja R kanavissa on 1 A:n sulakkeet, ja sieltä mitattuna virtaa lähti meneen n. 4 A:a, tosin se laski hiljalleen.

Kokelas
Kokelas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 8:33
ViestiLähetetty: Ma Loka 29, 2012 16:03
Kyselen taas.

Eli surhvailin tuolla radiohistoria-foorumilla (tai jotain sinnepäin se oli), ja sinne oli tuon kaksitonnisen pikkuveljestä joku kirjoittanut, että pääteasteen jäähdytys on jännitteellinen ja pitää olla erotettu rungosta. Mittasin oitis miten tuossa murheenkryynissä on, ja siinä on rungon ja jäädytyslevyjen välillä aluksi noin kilon resistanssi ja alkaa hiljalleen nousta, eli oikeastaan samaan tahtiin kuin virrankulutus laskee. Voisiko tuo olla osasyyllinen ongelmaani, ja ennenkaikkea miten sen saisi poistettua.
Kyselen osittain siksi kun tuo värkki on näin laiskalle miehelle veemäinen purettava mutta etupäässä tiedonjyvien kateissaolon vuoksi.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Ma Loka 29, 2012 16:25
Yleismittarin resistanssialue ei välttämättä kerro lyyttien kunnosta mitään, jos haluat testata sitä niin konkka irti ja lataat sen ulkoisella labrapowerilla nimellisjännitteeseensä virtamittarin läpi. Mitään merkittävää virtaa ei pitäisi kulkea lataamisen jälkeen jos konkka on kunnossa.

Jos kaiuttimen kytkeminen saa kulkemaan tasavirtaa kaiutinlinjassa jollain tapaa niin vika on pakko olla niissä lähtökonkissa tai kaiuttimessa itsessään. Hommahan menee niin että pääteasteen transistorien välipisteestä konkka menee suoraan kaiuttimelle. Paras skema (tosin en ihan varma ole onko oikea) minkä löysin oli tämä, mistä nyt ei juuri saa muuta selvää kuin että voi arvailla vian olevan pääteasteen jälkeen, jotain kytkinhässäkkäähän tuossa on lisäksi:

http://www.salora.name/radiot/mallisto/ ... kaavio.jpg

Ei kait tuohon paljoa maksa vaivaa laittaa uudet modernit 50V lyytit tilalle. 25V lyytti voi alkaa jo vuotamaan ihan reippaasti tuossa kytkennässä. Paljonko on tasajännite tuossa konkan pääteasteen puoleisessa päässä? Toinen vaihtoehto on että pääteaste alkaa värähtelemään jostain syystä kun kaiutin kytketään, mutta sen ei pitäisi kyllä tasavirtaan vaikuttaa mitenkään. Eipä tuossa oikein muuta voi olla pielessä.

t. Janne

Kokelas
Kokelas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 8:33
ViestiLähetetty: Ma Loka 29, 2012 17:23
Nuo jännitteet olivat noin 22 volttia päätteen puolelta mitattuna. Taidan nyt kuitenkin ottaa niin sanotusti ehtoon ja mennä keittämään kupillisen kuumaa.

Niin ja se virran kulutus ei riipu siitä onko kaiuttimet kytkettynä vaiko ei.
Mitä aiheuttaa kaiutinlinjan oikosulkeminen, eli kun hieman tarkastelin niitä kaiutin"kaapeleita" niin niissä oli irtokarvoja ja nämä ovat saattaneet saada aikaan oikosulun.

Tämä "projekti" on siinä mielessä turha, että ko. vempain tullee jäämään omistukseeni sai sen kuntoon tai ei mutta alkoi kiinnostamaan pystynkö ylipäätään saamaan ASAsta kalua.

kiitoksia vaivannäöstäsi !

t. Juha

Kokelas
Kokelas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 8:33
ViestiLähetetty: Ti Loka 30, 2012 11:31
Löytää se sokeakin kana joskus jyväsen, ASA alkoi laulamaan. Tosin on ehkä vielä liian aikaista hihkua mutta kuitenkin. Vika oli varsin yksinkertainen, yhden konkan, ei niiden isojen elkojen, vaan tavallisen "paperikääryleen", toinen koipi oli auki tinauksesta. Tosin ne isotkin ilmeisesti pitää vaihtaa, koska sen toisen kanavan ottama virta on vain muutamia kymmeniä milliÄmpäreitä ja sen johon vaihdoin jo konkan virta on kolmisen sataa milliä, eli kai normaali.

Tämä rakkine oli kuulemma aiemmin jo huollossa ja pätevässä, osasi laskuttaa kiitettävästi vaikkei saanutkaan ASAa soimaan.
Mutta kuten jo sanoin, ei hypitä vielä riemusta kovin korkealle.

Juha

Muoks: Kuten sanoin, niin ei kannata hyppiä kovin korkealle, ASA vaikeni jälleen.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Ti Loka 30, 2012 17:08
Ymmärsin aluksi että nimenomaan kaiuttimen kytkeminen lähtöön on ongelma mutta ellei näin ole niin pääteasteiden biasvirtatrimmeri voi olla hajonnut(pätkii) tai väärin säädetty, jolloin biasvirtaa menee aivan liikaa ja sulake palaa. Tuosta skeman aavistuksesta voi sen verran päätellä mutta ei saa selvää niin paljoa että osaisin tarkempaa paikkaa neuvoa.

Eipä tässä kestä kiittää, minullahan on myös RTV-asentajan koulutus, tosin siinä virassa en ole tainnut olla päivääkään ennen kuin retkahdin insinööriksi.

t. Janne

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ke Loka 31, 2012 12:38
Juotosvikahan myös saattaa saada pääteasteen biassin persiilleen, ja silloin voisi tulla juurikin toimii/ei toimi
tilannetta. Samoin tosiaan vanha trimmeri katkoo enemmän todennäköisesti, kuin ei katko.

Paluu Analogiaelektroniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron