Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Apua aloittelijalle oparikytkentään

Keskustelua analogielektroniikasta

Valvoja: Moderaattorit


Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Syys 03, 2010 11:42
ViestiLähetetty: Ti Syys 26, 2017 16:53
Mulla on vanha auto jossa nopeusmittarin pyöritysanturin akseli on sökö automaattilaatikon sisältä ja sen vaihto edellyttäisi älytöntä operaatiota. Tuon akselin kuuluisi pyörittää hall-anturiasetelmaa, joka tuottaa mittarin johtoihin jännitepulssin pyörimisnopeuden funktiona.

Autossa on myös toinen nopeusanturi, joka mittaa ajonopeuden eri kohdasta vaihdelaatikkoa vaihtohetken määritystä varten ja se toimii. Toimivuuden tietää vaihtojen lisäksi siitä, että kun kytkee diagnostiikkapiuhan autoon niin ko anturi näyttää nopeuslukeman läppärin näytöllä.

Nyt haluaisin rakentaa ilmaisimen, joka lainaa tuosta toimivasta anturista signaalin ja muuttaa sen mittarin vaatimaksi pulssiksi.

Toimiva anturi on kaksijohtiminen "magnetic pick-up" -anturi joten se tuottaa muutaman voltin jännitepulssin aina sensorin ohi pyörähtäessä. Anturille ei tuoda akkujännitettä, liitin irroitettuna anturille tulevien johtojen välinen jännite on noin 2,3 volttia yleismittarilla mitattuna.

Miten teen operaatiovahvistinkytkennän, jottei se sekoita tuon anturin alkuperäistä tarkoitusta, vaan nappaa pulssin rinnalta?

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ke Syys 27, 2017 1:05
Oletettavasti, kun niitä on kaksi erillistä laitettu, niin pulssimäärät per kierros eivät ole lähelläkään toisiaan...

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Syys 03, 2010 11:42
ViestiLähetetty: Ke Syys 27, 2017 7:24
No nopeuseron saa kyllä kompensoitua tarpeeksi lähelle oikeaa. Unohdetaan se tässä vaiheessa.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ke Syys 27, 2017 13:53
Tossa vois kokeilla ihan mitä tahansa cmos-logiikkapiiriä, niissä inputti on lähes kuormittamaton. Joku bufferi tai inertteri, ja inputtiin aika isolla vastuksella säädettävä biasointi, jolla voidaan hakea toimiva tilanvaihto koko käyttöalueelle. Schmitt-trigger mallit tuottaa nättiä kanttia ainakin sitten ulos. Tulo konkan kautta anturilta.

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Ke Syys 27, 2017 14:17
Tähän kyllä melkeinpä kaipaisi skooppikuvaa signaaleista jotta mitään järkevää ehdotusta osaa antaa, signaalitasoista voi vaan arvailla että minkälainen inputti siihen soveltuu parhaiten. Jännitetasotkin voivat mennä tuossa esim. pakkaselle jos se pick-up on induktiivinen ja jos sitä signaalia ei voi häiritä niin sitten sen snifferin pitää sietää negatiivisia jännitteitä.

Universaalein ratkaisu on komparaattori jolla säädettävä hystereesi ja vertailutaso, mutta senkin kanssa pitää olla tarkkana jos tulo voi mennä miinukselle.

t. Janne

Uusi jäsen
Uusi jäsen
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Syys 03, 2010 11:42
ViestiLähetetty: Su Loka 22, 2017 9:11
Kiitoksia vastauksista.

Tein nyt asiaa varten komparaattorin vain havaitakseni, että saatu pulssi sisältää vaihtojännitekomponentin ja joka pulssissa on reilusti rippeliä. Tuosta AC osasta johtuen Schmittliipaisin ei toimi tuossa häiriönpoistossa. Kokeilin kaikenlaisilla konkka ja diodivirityksillä, mutta parhaan tuloksen sain kun ajoin tuon signaalin optoerottimelle siten, että oparin lähtöpuolella on vielä ledi(!)

Tuon ledin jaloilta saa näemmä lähes täydellistä kanttia.

Nopeusmittarikin toimii, mutta näyttää moninkertaista nopeutta. Kaivelen laatikoita ja teen siitä mitä löytyy, niin nyt sitten syötän tuon pulssin vanhaan Arduinoon ja laitan mosfetin piirtämään pulssiaaltoa sopivasti summattuna.

Kysymys: mikä on ns virallinen tapa poistaa tuollainen kytkentähäiriö, joka sisältää vaihtojännitekomponentin?

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 476
Liittynyt: La Helmi 03, 2007 11:36
ViestiLähetetty: Ma Loka 23, 2017 9:43
Kuva signaalista muutoshetkeltä auttaisi hahmottamaan minkälainen AC-osa siinä on kyseessä hyötysignaaliin nähden, aaltomuoto, taajuus ja amplitudi. Muuten täältä aika vaikea arvailla mitään.

Melkein sanoisin että tällaiset joutuu miettimään tapauskohtaisesti sen perusteella minkälainen häiriö siinä on ja miten nopeasti hyötysignaali muuttuu. Ellei ole olemassa ratkaisutasoa josta saisi siistiä kanttia ja häiriö on hyötykaistalla niin sitten pitää laittaa enemmän tai vähemmän järeämpää signaalikäsittelyä.

t. Janne

Vanhempi jäsen
Vanhempi jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: La Marras 12, 2011 14:56
ViestiLähetetty: Ti Loka 24, 2017 1:36
Jos ac komponentti on kovin samaa taajuusluokkaa hyötypulssin kanssa, niin jäljelle jää vaimennus. Väärä on tiputettava tunnistustason alle. Jos häiriön tasokin on samaa luokkaa, on syytä selvittää, mikä on rikki.
Jos taas ac komponentti ja rippeli on korkeampaa taajuutta, kuin hyötypulssi, niin kyllä suodattamalla se lähtee. Hyötypulssi toki kapenee siitä, mutta triggerillä pysyy kanttina. Siinäkin sopiva vaimennus ennen inputtia tehostaa vaikutusta.
Hieman kyllä ihmetyttää, mistä sinne ac komponetti tulee... Vaihteistoja kun harvemmin käytetään vaihtojännitteestä syötetyssä systeemissä. Itse anturi toki induktiivisena voi kehittää mitä vaan aaltomuotoa, mutta kyllä siinä se hyötypulssi pitäs olla tasoltaan ihan omaa luokkaansa.

Paluu Analogiaelektroniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa