Sivu 1/1

Muuntajan korvaaminen tietokonemuuntajalla.

ViestiLähetetty: To Joulu 07, 2017 15:29
Kirjoittaja peran
Minulla on laite (Tosin ei vielä ole käytettävissä), jossa powerin kytkentä on hoidettu 8 VAC:lla ja 16VAC:lla, ja koneen sisällä pitäisi olla kuvan mukainen kytkentä.

Kyseisiä muuntajia ei löydy kovin helposti, niin siksi meiasin korvata PC-virtalähteellä kyseisen kytkennän.

Elikkä siis laittaisin PC-virtalähteen c3:n, c8:n ja c9:n mukaisesti +5Vdc, +12 Vdc ja -12Vdc emolevyn liittimestä kyseiseen laitteeseen.

Onko suunnitelmassani mitään järkeä, jos on, niin pitääkö regulaattorit 7805C, 7812C ja 7912C napsaista poikki ennen uutta (PC-virtalähde) kytkentää ?

Re: Muuntajan korvaaminen tietokonemuuntajalla.

ViestiLähetetty: La Joulu 09, 2017 10:04
Kirjoittaja jahonen
Kyllähän tuo idea periaatteessa on ihan toimiva. Kannattaa kuitenkin huomata että PC-virtalähteiden vähemmän merkittävät pikkusähköt eivät välttämättä ole oikein kohdallaan ellei pääsähköjä kuormita tarpeeksi. Eli kannattaa mitata jännitteet käyttönoton yhteydessä että ovatko ok.

Regulaattoreita ei ihan välttämättä varmaan tarvitse poistaa, mutta eivät kyllä periaatteessa pidä reverse biaksesta eli siitä että lähdössä on jännite mutta tulossa ei, mutta toisaalta eipä siellä lähdössä kai ole mikään kuormittamassa, eikä regulaattorien kunnolla sinänsä ole väliä.

t. Janne

Re: Muuntajan korvaaminen tietokonemuuntajalla.

ViestiLähetetty: La Joulu 09, 2017 14:57
Kirjoittaja peran
jahonen kirjoitti:Kyllähän tuo idea periaatteessa on ihan toimiva. Kannattaa kuitenkin huomata että PC-virtalähteiden vähemmän merkittävät pikkusähköt eivät välttämättä ole oikein kohdallaan ellei pääsähköjä kuormita tarpeeksi. Eli kannattaa mitata jännitteet käyttönoton yhteydessä että ovatko ok.


Minulta löytyy PC-virtalähde, joka antaa ihan kelvollisia jännitteitä ilman kuormaakin (5 V ja 12 V). Pitäneen tarkistaa vielä emolevyliittimen jännitteet.

jahonen kirjoitti:Regulaattoreita ei ihan välttämättä varmaan tarvitse poistaa, mutta eivät kyllä periaatteessa pidä reverse biaksesta eli siitä että lähdössä on jännite mutta tulossa ei, mutta toisaalta eipä siellä lähdössä kai ole mikään kuormittamassa, eikä regulaattorien kunnolla sinänsä ole väliä.


Näin vähän ajattelinkin. Jos nuo tossa nyt hajoavat, niin voihan niiden tilalle laittaa myöhemmin uudet vastaavat, mikäli niitä rupeaa tarvitsemaan. Virtapiirin mukaan ei tule kuormaa lähdöille.

Pitäneen testata vielä oikean muuntajan kanssa, koska löysin omista varastoista 12 ACV:n 2 A:lla. Piirin mukaanhan taitaa voida laittaa 5 V:lle tasajännitettä (Ehkä pitää antaa n. 8 V-tasajännitettä), kun siinä on normaali tasasuuntaussilta, vai olenko siinä metsässä ?