Sivu 1/1

Videosignaalin digitointi

ViestiLähetetty: Ti Maalis 13, 2007 12:51
Kirjoittaja TAP
Miten s?mpl?t? halvan m/v kameramodulin videosignaali muistiin kohtullisella resoluutiolla? Muistista still-kuvan voisi l?hett?? jollain kapeakaistaisella menetelm?ll? esim. puhelinlinjaa pitkin. PMR-puhelimella saattaa kyseisen datan l?hett?minen olla kielletty?... Virrankulutus on kriittinen ominaisuus, joten PC-jutut ei k?y. Toisaalta tallennettu kuva(t) ehk? riitt?isi.

Ongelma on siis A/D-munnos ja muistiin lataaminen.

ViestiLähetetty: Ti Maalis 13, 2007 16:36
Kirjoittaja jahonen
Videoetuastepiiri, ADV7180 tai vastaava, sen per??n FPGA ja muisti. Siit? sitten ?C:lle. Virranhallinta lienee hankalin, nuo vehkeet viev?t nimitt?in suht paljon virtaa.

t. Janne

ViestiLähetetty: Ti Maalis 13, 2007 18:36
Kirjoittaja jahonen
Toinen vaihtoehto olisi k?ytt?? hidasta muunninta jossa megahertseihin ulottuva T/H ja riitt?v?n pieni n?ytteistysapertuurijitteri, jolla ottaisi kaikilta juovita per?tysten n?ytteen. Ajastus vaan olisi paljon kriittisempi homma. V?rikuvan digitointi tuolla ei edes onnistuisi.

T?ll?in n?ytteit? riitt?isi tulla vain n. 16 ksamplea/s, mutta kuvan digitointi kest?isi resoluutiosta riippuen huomattavasti pidemp??n kuin em. menetelm?ss?, esim. normaali PAL-reson toinen puolikuva 720x288 kest?isi 720*288/15625 = 13 s, jona aikana kuva ei saisi muuttua.

1. menetelm?ll? koko homma hoituu 20 millisekunnissa, mutta dataa tulee 27 megatavua/s.

t. Janne

ViestiLähetetty: Ke Maalis 14, 2007 14:40
Kirjoittaja TAP
Yll?tt?v?n vaativa teht?v? kun tarkemmin ajattelee. Massatuotantolaitteita hienoine ominaisuuksineen saa nyky??n pilkkahinnalla, mutta niit? tai niiden komponentteja vaikea soveltaa.

Kuva pit?isi napata muistiin silm?nr?p?yksess?, koska sis?lt?? liikett?.

Amat??rien SSTV jutuista voisi olla apua, joskin nekin useasti toimivat PC-koneella.

Mik? olisi AD-muuntimelta vaadittava tarkkuus kohtuulliselle m/v-kuvalle?

tp

ViestiLähetetty: Ke Maalis 14, 2007 14:45
Kirjoittaja Mugsy
Onko kamerassasi kompostivideo (komposiittivideo) ulostulo? Niit?h?n on PC kortteja, joissa on signaalin digitointi ja saat siit? pys?ytyskuvia suoraan digitaalisessa muodossa. Eik? joku t?llainen soveltuisi tarkoitukseesi?

ViestiLähetetty: Ke Maalis 14, 2007 18:02
Kirjoittaja TAP
"Kuten sanottu" virrankulutus kriittinen ominaisuus. Kysymys on er??nlaisesta valvontalaitteesta, joka pit?isi toimia hyvin pienell? teholla eli paristoilla ja mieluusti pitk?n ajan.

tp

ViestiLähetetty: Ke Maalis 14, 2007 18:44
Kirjoittaja Raimo
Mik? pit?isi olla n?ytteenottotaajuus?

ViestiLähetetty: Ke Maalis 14, 2007 19:12
Kirjoittaja jahonen
Jos kuva pit?? saada heti otettua ja liikett? mahdollisesti on, niin lienee ainut j?rkev? vaihtoehto kaapata lennosta, jolloin n?ytteenotto pit?? olla suhteellisen ripe?. 1 MHz n?ytteenotto ei riit? oikein viel? mihink??n, aktiivisen vaakajuovan ajallinen kesto on PAL-j?rjestelm?ss? 52 ?s. Resoluutiota saisi varmaan olla kuitenkin v?hint??n luokkaa 200 pikseli? vaakasuunnassa.

Noissa videoetuastepiireiss? n?ytteenottotaajuus on 13.5 MHz luminanssille ja puolet siit? v?rille.

Toisaalta jos muutaman sekunnin v?lein kuvia haluaa niin kannattaa nukuttaa videopuolelta virrat pois kokonaan. Mutta silti virrankulutus on kohtuullisen suuri joten mit??n virrankulutuksen minimienn?tyst? lienee hankala hakea.

8 bitti? riitt?? AD-muuntimen resoluutioksi.

ViestiLähetetty: Ke Maalis 14, 2007 21:55
Kirjoittaja Raimo
Hmmm tarkoitin koko kuvan n?ytteenottotaajutta, eli 10 f/s on aika t?kkiv?? jo, mutta varmaan joku valvontasydeemi varmaan p?rj?? sill?kin...

ViestiLähetetty: To Maalis 15, 2007 8:11
Kirjoittaja StiNgeR
Raimo kirjoitti:Hmmm tarkoitin koko kuvan n?ytteenottotaajutta, eli 10 f/s on aika t?kkiv?? jo, mutta varmaan joku valvontasydeemi varmaan p?rj?? sill?kin...

Kaupallisissa videovalvontatuotteissakin tuo framerate monesti j?? hyvinkin alhaiseksi. Monissa halpis-DVR:iss? kaikkien kanavien yhteinen framerate saattaa olla luokkaa 20-25fps ja tuo jaettuna vaikkapa nelj??n kanavaan tekee en?? viitisen framea sekunnissa. Joissakin laitteissa tuo saattaa olla jopa 1-2fps.

Valvontakamerak?yt?ss? tuo framejen m??r? sekunnissa ei kuitenkaan ole niin merkitsev?, kunhan saadaan laadukasta kuvaa ett? niist? pystyt??n jotain tunnistamaankin. Onhan se v?h?n stop-motion -kuvaa eli ei sit? mielell??n jatkuvasti tuijota.

ViestiLähetetty: To Maalis 15, 2007 20:13
Kirjoittaja MJ
Ei v?ltt?m?tt? tarvitse FPGA piiri? CPLD:ll?kin p?rj??, sain juuri valmiiksi oman kytkenn?n cpld:ll?, joka tosin lukee digitaalista kamera-piiri? (moduulia). T??lt? voi l?yty? vinkkej? kytkent??n:
http://www.sampson-jeff.com/digitizer/

ViestiLähetetty: Pe Maalis 16, 2007 12:05
Kirjoittaja TAP
"Video digitizer" "frame grabber" googleen, niin alkaa tietoa l?ytym??n.

esim. http://www.techmind.org/vd/vidmk2.html

TDA8703 voisi olla ihan hyv? ADC noin kympin hintaan. Mink? tyyppinen muisti olisi sopiva tarkoitukseen?

Televisiossa periaatteessa 625 juovaa, mutta erottelukyky pystysuunnassa kuitenkin v?hemm?n. Vaakasuunnassa 52 mikrosekunnin
juova pit?isi jakaa mielest?ni ainakin 400 n?ytteeseen, ett? tarkkuus edes suunnilleen olisi vastaava. Nopeaan pit?isi muistin niell? bittej?...