Sivu 1/1

NTC-vastus, jännitejako ja vielä yksi sarjavastus

ViestiLähetetty: Ti Maalis 29, 2011 20:07
Kirjoittaja avrfrk
Minulla on 100 k NTC ja 100 k vastus. Välistä viedään jännite AVR:n A/D-muuntimelle. Ajattelin hieman suojata mikrokontrolleria ja laittaa sarjavastuksen jännitejaon ja mikrokontrollerin väliin.

Jos laitan tuohon esim. 1k vastuksen, miten se noin teoriassa vaikuttaa mittaustuloksiin ja jos/kun vaikuttaa, niin onko vaikutus lineaarinen vai epälineaarinen?

ViestiLähetetty: To Touko 05, 2011 1:25
Kirjoittaja jp
Mikset ajele mittauspiiriä samalla jännitteellä, kuin prossua....
Meinaan...Homma toimii yleensä hyvin, kunhan et ylitä prossun
käyttöjännitettä A/D muunnin tulossa.
AVR.n sisäänmenoimpedanssilla 1k vastus ei suurempia vaikuta.

ViestiLähetetty: To Touko 05, 2011 12:17
Kirjoittaja avrfrk
jp kirjoitti:Mikset ajele mittauspiiriä samalla jännitteellä, kuin prossua....
Meinaan...Homma toimii yleensä hyvin, kunhan et ylitä prossun
käyttöjännitettä A/D muunnin tulossa.
AVR.n sisäänmenoimpedanssilla 1k vastus ei suurempia vaikuta.


Ajelenkin mittauspiiriä samalla jännitteellä (5V), mutta ajattelin silti laittaa vastuksen, koska NTC-vastus on johtojen päässä ja jos johdon johtimet menevät oikosulkuun, 5V kytkeytyy suoraan prosun AD-tuloon. Tiedän, että ei se prosu siitä rikki mene, mutta lisäsuojaus ei varmaankaan ole pahitteeksi.

Jokatapauksessa testasin ilman suojavastusta ja ilman; mittaustuloksissa ei näkynyt kuin yhden-kahden ad-pykälän eroa.

ViestiLähetetty: To Touko 05, 2011 20:39
Kirjoittaja William
Mää oon laittanut sarjavastuksen lisäksi kaksi signaalidiodia suojaamaan jännitepiikeiltä. Yksi signaalilta käyttöjännitteeseen ja toinen maasta signaaliin. Esimerkiksi 1N4148:lla jännitteet pitäisi tuolla kytkennällä pysyä välillä -0.6V... Vcc + 0.6V.